Udruženje Metamorfoza: odabrane pjesme za zajedničku zbirku poezije mladih autora

Udruženje Metamorfoza: odabrane pjesme za zajedničku zbirku poezije mladih autora

Udruženje “Metamorfoza” iz Sarajeva već petu godinu za redom obilježava Svjetski dan poezije – 21. mart. U protekle dvije godine, u sklopu obilježavanja ovog praznika poezije, Udruženje “Metamorfoza” je izdavač i dvije zajedničke zbirke poezije mladih autora sa prostora Bosne i Hercegovine. Vođeni dobrom i uspješnom praksom i u 2016. godini planiramo objaviti novu zbirku poezije mladih autora sa prostora naše države.

Na konkursu koji je bio otvoren do 10.1.2016. godine, ukupno 56 mladih pjesnika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine u dobi od 15 do 30 godina poslali su nam čak 190 svojih autorskih radova. Radove je pregledala komisija koju su sačinjavali prof. Edin Pobrić sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, književnik Mirsad Bećirbašić i predsjednik Udruženja “Metamorfoza” Tarik Jažić.

U ovogodišnju zajedničku zbirku bit će uvršteni radovi od autora iz Banja Luke, Bihaća, Bosanske Krupe, Brčkog, Bužima, Dervente, Doboja, Gradačca, Istočnog Sarajeva, Nemile, Novog Travnika, Sarajeva, Srebrenice, Tešnja, Travnika, Tuzle, Viteza i Zenice. Za najbolje radove su izabrani radovi Elvina Dervića iz Bužima, Emine Đelilović iz Viteza, Amre Jajetović iz Sarajeva, Marije Zemunović iz Dervente, Hane Tiro iz Sarajeva, Amele Mustafić iz Srebrenice i Neire Hajrulahović iz Tešnja!

Promocija zajedničke zbirke će biti održana u sklopu projekta Obilježavanja Svjetskog dana poezije – 21. mart koji će se realizovati u prostorijama Centra za kulturu Sarajevo.

NVO Metamorfoza

© Divithana, 2013