Trag dobra: Maskice sevaplice

Trag dobra: Maskice sevaplice

„U muci se poznaju junaci“, kaže jedna naša narodna poslovica i ovih dana je uistinu tako. Često smo od starijih čuli, da, ako ne možeš pomoći, nemoj barem odmagati.

Situacija u svijetu, a i u našoj domovini je takva da minimum minimuma koji svaki pojedinac može uraditi za sebe, svoje najdraže, za zajednicu jeste da ostane kući.

Ali ima onih koji jednostavno mogu i žele više i u muci postaju pravi junaci. Baš takva je  Lejla Neimarlija Aksalic, aktivistkinja Humanitarnog udruženja za pomoć i edukaciju „Trag dobra“, koja je prepoznala priliku  kako da djeluje iz svog doma tamo gdje može i gdje je u datom momentu bilo najpotrebnije. Naime, uvidjevši potrebu za maskama okuplja grupu žena na društvenim mrežama pod nazivom „Maskice sevaplice“ i kreće u akciju. Povezuje žene koje imaju donacije u platnu, prikuplja novac i šalje drugim  ženama koje su se stavile na raspolaganje da šiju i dijele maske svima onima kojima su potrebne.

Tako je za samo sedam dana prikupljeno preko 2000 KM, što je otišlo za kupovinu preko 160 metara platna, lastike, konaca, igala, ulja za mašinu, te poštarine.

Također, za potrebe akcije su donirane i tri mašine i preko desetak metara platna.

Naše vrijedne žene iz raznih dijelova  Bosne i Hercegovine (Donje Moštre, Pećigrad, Ilidža, Livno, Maglaj, Travnik) su sašile preko 5000 maskica i to je sve podjeljeno domovima zdravlja, bolnicama, vatrogascima, trgovinama, komšiluku….

Ovo  možda nije velika cifra, ali kad se uzme da je sve skupljeno isključivo blic akcijom, gdje se moglo uplatiti za metar platna, tj. samo 8KM, i da su sve žene radile bez ikakve naknade onda je ipak vrijedno pomena. U teškom vremenu širimo lijepe i pozitivne priče, a ova je jedna od njih.

I ima još jedna narodna izreka svima nama koja kaže:

„ Ko želi nađe načina, ko ne želi nađe izgovor.“

akos.ba

© Divithana, 2013