Radionica za djecu: 1001 izum

Radionica za djecu: 1001 izum

Zlatno doba islamske civilizacije

Radionica je namijenjena dječacima i djevojčicama uzrasta od 9-14 godina.

Omogućite svojoj dječici da proputuju kroz prošlost!
Edukatorica: prof. Aida Sinanovic-Brcic

Upoznajte zlatno doba islamske civilizacije. Otkrijte kulturni i naučni doprinos muslimana svjetskoj civilizaciji kroz eksperimente na kojima su radili slavni muslimanski naučnici.
1.Budite u ulozi slavnog naučnika El-Džezerija, začetnika robotike, i ubijedite halifu kako će vaš izum, vodena pumpa, riješiti problem navodnjavanja poljoprivrednih površina.

2.Upoznajte Abbasa ibn Firnasa, prvog čovjeka koji je pokušao letjeti. Istražite kako ptice kontroliraju slijetanje na zemlju i pomozite Ibn Firnasu da unaprijedi svoju leteću mašinu. Napravite i testirajte Ibn Firnasovu letjelicu.

3.Konstruišite vlastitu pin-hol kameru, prethodnicu moderne kamere, po uzoru na Ibn Hejsema, oca moderne optike. Otkrijte razlike između moderne digitalne i pin-hol kamere.

4.Upoznajte slavne hemičare El-Kindija i Džabira ibn Hajana i saznajte kako je nastao parfem. Napravite vlastito eterično ulje iz kore narandže.

Opis: Radionice imaju četiri susreta, svake subote, prva radionica je 24.3.2018. Radionice su uvezanog koncepta i potrebno je prisustvovati na sve četiri. Djeca će imati priliku da pogledaju film o naučnicima čije su izume otkrivali kroz radionicu i urade kvizove znanja. U cijenu je uračunat materijal za sve četiri radionice.

 

Mjesto: EKC Tesnim

Početak radionice: Subota, 24.3.2018

Vrijeme: 16:00h-19:00h

Cijena radionice: 40KM

Tesnim.ba

 

© Divithana, 2013