Napuštena fabrika transformisana u jedinstvenu biblioteku

Napuštena fabrika transformisana u jedinstvenu biblioteku

Starim knjigama ostavljenim na smetljištu je dat novi život u restruktuiranoj fabrici cigli u Ankari, gdje radnici gradske čistoće stvaraju jedinstvenu biblioteku, otvorenu za sve posjetioce.

Trebalo je da završe na otpadu, a mi smo im poklonili novi život.

Čitanje je dobro za mozak i navodi na nove ideje – kaže dvadesetogodišnji Eraj Jilmaz, koji čitaocima izdaje knjige. Danas biblioteka ima 4.700 knjiga, a još 1.500 čekaju svoje mjesto na polici.

Projekat su pokrenuli prije sedam mjeseci, a knjige su podijeljene po sektorima: od ljubavnih romana, preko dječjih knjiga, pa sve do privrednih savjetnika. U početku su biblioteku koristili samo radnici gradske čistoće okruga Džankaja (njih 700), ali sada je otvorena za sve i radi 24 sata dnevno! U nedavno renoviranoj fabričkoj zgradi nalaze se biblioteka, kafeterija i berbernica, pa je postala omiljeno mjesto za odmor radnika gradske čistoće. Za vrijeme pauze ovdje mogu da čitaju, popiju čaj, ili igraju šah. Sve knjige se iznajmljuju besplatno, najduže na dvije nedelje.
Mnogi dolaze da vide biblioteku i daju im dobrovoljne priloge.


Neki im čak šalju knjige poštom iz drugih gradova. “Obrazovani ljudi ne bacaju knjige u smeće, većinom ih ostave u plastičnim kesama, tako da na njih ne utječu vremenski, niti neki drugi uvjeti, pa ih nam je lakše pokupiti”, dodao je Eraj.

U planu je i pokretna biblioteka, s kojom će svakih 15 dana posjećivati škole. Javio im se veliki broj djece, čije škole nemaju bibilioteku, ili je izbor knjiga mali.

– Veoma smo zadovoljni. Projekat nam je dao nov identitet – kaže upravnik biblioteke.

 

(globaltimes.cn)

 

© Divithana, 2013