Muslimanka stipendista vodi Centar za holokaust na Katoličkom fakultetu

Muslimanka stipendista vodi Centar za holokaust na Katoličkom fakultetu

Toliko mnogo stvari ne funkcioniše u današnjim važnim globalnim i nacionalnim međuvjerskim dijalozima, da je zadovoljstvo izvijestiti o nečemu – tačnije o nekome – ko poprilično dobro gradi mostove razumijevanja i kooperacije među muslimanima, Jevrejima i kršćanima.

Dakle, upoznajte dr Mehnaz Afridi, direktoricu Centra za Holokaust i genocid i Centra za međuvjersku edukaciju na Manhattan College u New York City-u.

Skeptici su rekli: Ma sigurno niste ozbiljni, u trenutku kad je imenovana. Ali to ne govore i sada – nakon što je brzo uspostavila neoboriv rekord u izgradnji harmonije i saradnje širom međuvjerskih zajednica u New York-u i šire.

Manhattan, katolički koledž u Riverdale dijelu grada je osnovan 1853. godine, a dr Afridi, muslimanska naučnica se pridružila fakultetu prije četiri godine kao asistent profesora religije i direktora Centra.

Dr Afridi je zaradila impresivne pohvale.

Samuel G. Freedman, kolumnist The New York Times-a: “Dr Afridi je vrijedna i cijenjena posrednica i istovremeno ima vidan cilj u problematičnim odnosima između muslimana i Jevreja.

Joanne Palmer, The New Jersey Jewish Standard: “Istovremeno je i iznenađenje i čin hrabrosti da je dr Mehnaz Afridi, direktorica ovog centra, odlučila tome posvetiti svoj život, a uskoro neće biti jedina koja radi slične stvari.”

Michael Berenbaum, bivši direktor Instituta za istraživanje u US Holokaust muzeju: “Njen rad je skoro ostvarenje sna.”

A šta to ona radi? Uzrokuje:

Ove sedmice, dva važna događaja će se održati na Manhattan koledžu: U ponedjeljak, “Mitzvah projekt”, kombinacija pozorišta, sata historije i razgovora u kojem će glumac i dijete preživjeti, Roger Grunwald će istražiti jedan od najšokantnijih aspekata jevrejskog iskustva tokom Drugog svjetskog rata. U srijedu. Janet Pfeffer Vignola i “Zemaljska so”, će podijeliti iskustva tri porodice, prije, tokom i nakon holokausta.

Dr Afridi također vodi održive, dugotrajne projekte:

YHS zajedništvo: Premošćivanje vjere kroz holokaust. Tri studenta ovog fakulteta (dva katolika i jedan musliman), te tri Yeshiva studenata (jevrejski univerzitet) su se susretali mjesečno sa tri preživjela, kojih su snimali kao filmsku priču o preživljavanju nakon holokausta.

Seminar o antisemitizmu i islamofobiji: U toku su pripreme za proljetnu konferenciju 2016. godine, tokom koje će 12 studenata (Jevreja, kršćana i muslimana) istražiti ovu temu.

Vjerske vođe NY protiv ekstremizma: U toku je izrada web stranice za ovu operativnu grupu. Uvezana konferencija, otvorena za javnost, će uključivati panele za rješavanje ovog historijskog, kritično-bitnog pitanja.

Da li je Mehnaz Afridi prilagodljiva?  Možemo li se nadati da će njen primjer međuvjerskog razumijevanja, povjerenja i tolerancije biti proširen tamo i van toga? Uskoro bi mogao biti test: Njena nova knjiga, “Holokaust kroz oči muslimana (Holokaust historija književnosti, etike i filozofije)” će biti objavljena u julu.

Knjiga pohvala: “U “Holokaustu kroz oči muslimana” autor raspravlja o njenom putovanju sa judaizmom, kao muslimankom. Njena knjiga se temelji na borbi sa antisemitizmom unutar muslimanskih zajednica i njenim intervjuima sa preživjelima. Odbacujući polemičke mitove o holokaustu i Židovima, Afridi nudi novi način kreiranja razumijevanja…”

Ali to je puno više od samih pohvala. To je izazov za nas da razumijemo ono što Mehnaz Afridi počinje – i da to uzvratimo mnogo puta iznova.

 

 

(huffingtonpost.com)

© Divithana, 2013