Mjesta na kojima se molite: Predivna serija fotografija koja prikazuje neka od mjesta na kojima su muslimani klanjali

Mjesta na kojima se molite: Predivna serija fotografija koja prikazuje neka od mjesta na kojima su muslimani klanjali

U današnje vrijeme i doba, često smo u pokretu, ali kada nam telefon alarmira da je vrijeme namaza – ono što se mora, mora se. Može se činiti poprilično formalnim: ustaješ, ideš za svojim poslom i prostireš svoju sedžadu, ali Sana Ullah, fotografkinja i editorka je vidjela dublju ljepotu u klanjanju u javnosti. Ullah je lansirala projekat pod nazivom “Mjesta na kojima klanjate”, u kojem bilježi mlade muslimane u čudnim, ali predivnim mjestima. Skupa s projektom, startala je i Instagram stranicu, posvećenu slikama muslimana koji se mole u javnosti širom svijeta. Slike dolaze iz Bangladeša, Kine, Zapadne Afrike, Bahreina i mnogih drugih kutova svijeta.

2

Ullah je nadošla na ideju za projekat iz svog ličnog iskustva u klanjanju na mjestima koja nisu džamija niti kuća. Objasnila je da su na nju najviše utjecala njena iskustva s klanjanjem u prirodi. Kao i kod mnogih drugih muslimana, sedžada je mjesto gdje Ullah pušta svoje granice. Izlivi ljubavi ka namazu su je inspirisali za ovaj projekt. Fotografije živopisno pokazuju divan scenarij, i prirodni i vještački. Muslimani stoje, saginju se i padaju na tlo.

3

“Ovaj serijal također može biti interpretiran kao anti-islamofobični, slike pokazuju muslimane širom svijeta koji žive svakodnevne živote, dok praktikuju islam molitvom. Većina muslimana ne škodi ovome svijetu i ljudima na njemu, već je većina njih konstantno učena da voli iskreno i pronalazi mir u sebi pet puta dnevno”, rekla je Ullah za Buzzfeed.

4

Ovaj projekat mnogo znači za savremeni svijet islamske umjetnosti. U prošlosti je muslimanski svijet bio izvor umjetnosti i kulture, od Abasida, preko Mogula, do Otomana. Ovo je nova vrsta umjetnosti, nova kultura. Pokazuje činjenicu da, iako smo u modernom svijetu, održali smo i držimo se naše prakse. Naglašava se koliko molitva znači nama kao vjernicima kako prolazimo kroz naš dan i mnogo mučnih zadataka, te da moramo uzeti momenat da odmorimo i regenerišemo se. To je stvarna ljepota ovog projekta.

5

 

© Divithana, 2013