Lijep odnos prema roditeljima – iz perspektive kćerke

Lijep odnos prema roditeljima – iz perspektive kćerke

“Bint, beti, anak perempuan, fille.” (Kćerka – bosanski)

 Jesu li vam poznate ove riječi? Sve one opisuju ljude poput mene i vas. Pa, ko sam ja?

Mogu biti majka, supruga, radnica ili studentica. Ali prije svega ovoga sam bila kćerka – i vi i ja smo to bile cijeli svoj život.

To je etiketa s kojom sam se rodila. Ostale – supruga, majka, prijateljica, studentica – sve one su došle poslije.

Plovila sam kroz život, kao svi mi, učahurena u majčinoj ljubavi i zaštiti. Okretala sam se ocu nakon svakog pada, sigurna da će on nekako učiniti da sve bude bolje.

Nikad mi nije naumpalo da oni stare kako ja rastem.

Sve do jednog dana kada nisam više mogla ignorisati bore na njenom licu, sporost njegovog hoda, njihove blage pritužbe kad im zaboravim poslati fotografije moje djece ili kada ih ne nazovem, i tragove njihove usamljenosti svaki put kada pričam s njima.

Tada sam shvatila da se moram više uključiti u svoju ulogu kćerke. Morala sam prestati svaljivati sve na fizičku udaljenost, vremensku razliku i moj užurbani život, te potruditi se da budem bolja kćerka. Iako su druge uloge u mom životu jako važne, znala sam da ne mogu istinski zadovoljiti Allaha dž.š. ako moji roditelji nisu zadovoljni sa mnom. Kako starimo, prirodno je da nas naše druge uloge: studentice, radnice, supruge i majke udaljavaju od roditelja, pogotovo kada se preselimo u drugi grad ili zemlju.

Kroz ovaj članak vas pozivam da mi se pridružite u potrazi za odgovorom na pitanje kako biti dobra kćerka, dok istražujem načine na koji svaka od nas može biti kćerka kakvu su odgojili naši roditelji, s fokusom na to kako da budemo dobre kćerke kada živimo daleko od njih i imamo vlastite porodice. Koristila sam prakse svojih prijatelja, porodice, i, vjerovali ili ne, svoje kćerke, prilikom prikupljanja ideja koje će nam pomoći da uspijemo učiniti naše roditelje sretnima, inšallah.

1. Dovite za svoje roditelje

Tražite od Allaha dž.š. da im podari zdravlje, vjeru i da im oprosti grijehe koje su napravili tokom života u svakoj dovi koju upućujete tokom dana, pogotovo ako su se, kao što je slučaj kod mene, jedno ili oboje vaših roditelja vratili Allahu. Nema boljeg poklona od iskrene dove, pogotovo od ako je upućena od djeteta koje je na Pravom Putu.

Muhammed a.s. kaže:

“Tri dove se ne odbijaju i tu nema nikakve sumnje: dova onoga kome je …dova putnika namjernika i dova roditelja koji moli za svoje dijete.” (Tirmizi i Ebu Davud)

Ljepota Kur’ana nikada ne prestaje da me zadivljuje. To je prijatelj koji nas uvijek drži za ruku i upućuje nas na ono što najviše trebamo. Najdivnije dove se mogu pronaći u Kur’anu:

“Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!” (Kur’an, 17:24)

“Gospodaru naš, oprosti meni, i roditeljma mojim, i svim vjernicima – na Dan kad se bude polagao račun!” (Kur’an, 14:41)

2. Budite poslušni

Kada smo zahvalni našim roditeljima i poslušni im u onome što je u skladu s Allahovim i uputama Njegovog Poslanika, mi zapravo obožavamo Allaha dž.š. On u Kur’anu kaže:

“Mi smo svakog čovjeka zadužili da bude dobar prema roditeljima svojim.” (Kur’an, 29:8)

Ovo može biti teško ako živite daleko od njih ili ako ste udati. Pokušajte im pokazati da ste im i dalje dostupni i da ste spremni pomoći im koliko god možete. Uzevši u obzir porast korištenja tehnologije, nije nemoguće pomagati im i kada ste daleko. Npr., ja još uvijek šaljem mailove umjesto svoje majke i sortiram račune umjesto svog oca, iako više ne živim s njima.

3. Pokazujte im privrženost i pažnju na svaki način

Nekada ne mogu da vjerujem koliko malo je potrebno da naše majke budu zadovoljne.

Telefonski poziv, fotografije djece, mali poklon, čaša vode kada uđu u kuću, preuzimanje teških torbi od njih, ustupanje udobnijeg mjesta, jedno ljubazno “da” kada nam se obrate za pomoć, pitanje kako im je prošao dan – sve su to jednostavni načini na koji im možemo pokazati privrženost i ljubav.

Znam za kćerku koja uvijek šalje slike hrane koju je napravila i mjesta koja je posjetila. Uvijek se javlja na telefon u vrijeme kada su se dogovorili da se čuju, te na taj način ublažava nervozu kod svoje majke, jer studira daleko od kuće. Ustrajnost u ovim djelima zahtijeva strpljenje, i svaka čast toj djevojci jer se tako ponaša. Mene je mnogo inspirisala!

Trebate izdvojiti vrijeme da ih nazovete, obavještavati ih o onome što vam se dešava i preuzimati sitne obaveze na sebe kada ih posjećujete.

Ako živite blizu njih, zajednička aktivnost je odlična ideja! Neke od stvari koje majke i kćerke mogu zajedno raditi uključuju islamske časove, časove kuhanja i posjete spa centrima. Tehnologija nam omogućava i da neke od tih stvari radimo online, što također može biti jako korisno: upišite online kurs o islamu i zajedno ga “pohađajte”, imat ćete nešto unikatno što dijelite sa svojom majkom (uz to ćete imati i veliku nagradu za to).

4. Strpljivo ih slušajte

Nevjerovatno je kako sada, isto kao što smo mi kao djeca imali puno toga da kažemo dok su nas roditelji slušali, naši roditelji imaju puno toga da nam kažu o stvarima kojima im se svakodnevno događaju. Sada smo mi ti koji trebamo pažljivo slušati. To ne bi trebalo biti teško, obzirom da smo navikli da nam naša djeca, braća/sestre i prijatelji imaju toliko toga za reći!

Koliko nas priznaje krivicu za razgovor s roditeljima bez strpljenja ili kolutanje očima pred njima, ili čak iza njihovih leđa?

Da budem iskrena, čak i sada kada se u nečemu ne slažem s njom, primjećujem onaj pogled koji mi jasno govori da je očito da je ne slušam.

Svjedočila sam situaciji u kojoj su dvije kćerke različito reagovale na ljutnju svoje majke: jedna je sjedila pored nje i šutila, dok se druga svađala s njom sve vrijeme!

Šta mislite: koja od njih je na kraju imala nagradu od Allaha dž.š i naklonost majke?

Naravno da je to ona koja se nije svađala!

Stoga, neka naš moto od sada bude: bez svađe s roditeljima! Allah dž.š. u Kur’anu kaže:

“Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: “Uh!” – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. ” (Kur’an, 17:23)

Ako ste udati i živite u gradu u kojem žive i vaši roditelji, važno je da imate dogovor sa vašim mužem da posjećujete roditelje ili da ih pozovete kod vas makar jednom sedmično, kako biste stekli rutinu i nešto što ćete svi iščekivati. Ako živite u drugoj zemlji, uvijek imajte nijet da ih posjetite i dovite Allahu dž.š. da vam olakša u tome.

5. Budite stalno u kontaktu

Ako, kao ja, živite daleko od svojih roditelja, zovite ih često, veoma često. Čak iako se radi u petominutnom pozivu, potrudite se da to bude dio vaše svakodnevnice. Pogotovo iskoristite video aplikacije za razgovor i uređaje koji vam to omogućavaju. Inače nisam ljubitelj klikanja slika dok pričam o svom danu, ali sam uvidjela da su te slike na kojima gledamo jedni druge, koje “pričaju” o našim životima, pomogle u ublažavanju boli u srcu moje majke zbog fizičke i vremenske udaljenosti.  Dok gleda slike moje djece koja odlaze u školu, ili slike nas kada idemo na zabavu, ili jednostavno slike nereda koji moram pospremiti, moja majka se osjeća dijelom mog svakodnevnog života. A za sve to je potreban samo jedan klik i dugme “Pošalji” na WhatsApp-u.

6. Trudite se da budete što bolje muslimanke

Vaš trud da budete bolje muslimanke uvijek znači i produktivnost, jer to koristi mnogim ljudima, posebno vašoj porodici. Muhammed a.s. je rekao:

“Kada čovjek umre, prestaju mu teći sevapi za djela, izuzev u tri slučaja: trajne sadake, korisnog znanja ili dobrog djeteta koje mu uči dovu!” (Albani)

Osjećate li i vi onu slatkoću pomiješanu sa gorčinom koju nosi činjenica da ste kćerka? U jednu ruku, kćerke mogu biti veći i prisniji prijatelj roditeljima nego sinovi, ali u drugu, osjećamo tugu jer smo onemogućene da živimo i služimo im maksimalno zbog obaveza koje imamo prema našim muževima i djeci. Ali, nema potrebe za očajavanjem, sestro!

Jer – postoji toliko načina da im služimo, čak i ako imamo druge uloge u životu. 

Molim Allaha dž.š. da blagoslovi naše roditelje i uputi nas da ispunjavamo naše dužnosti prema njima na najbolji mogući način. Amin!

 

Autor: Sana Gul Waseem (http://productivemuslim.com/keeping-in-touch/)

Prevod i prilagodba: divithana.com

© Divithana, 2013