Jeste li čuli za Bayyinah TV?

Jeste li čuli za Bayyinah TV?

Kada je Nouman Ali Khan pokrenuo Bayyinah TV(http://bayyinah.tv/), njegov cilj je bio da redefiniše način kako se izučava Kur’an i arapski jezik. Na Bayyinah TV se nalaze jako korisna video predavanja – od tefsira Fatihe, učenja arapskog jezika kroz Kur’an, pa do serijala o Poslaniku Muhammedu a.s. Ono po čemu su ova predavanja posebna, je to što nam Kur’an približavaju na jedan predivan, jednostavan i shvatljiv način. Iza svakog predavanja stoji obimna bibliografija, ali Nouman Ali Khan koristi svoj dar, da stvari i pojmove sa akademskog nivoa približi nama običnim ljudima i pomogne nam da bolje shvatamo Kur’an i da živimo po njemu.

Nouman Ali Khan se danas nalazi na listi 50 najuticajnijih muslimana u svijetu i inspirisao je milione širom svijeta sa svojim jednostavnim, jasnim i zabavnim pristupom kompleksnoj strukturi Kur’ana.

Ja slobodno mogu reći da mi je Bayyinah TV promijenila život i moj odnos s Kur’anom i vjerom, jer sam od običnog učenja Kur’ana prešla na produbljivanje shvatanja njegove nevjerovatne strukture, usput proživljavajući duhovno i intelektualno buđenje.

Pozivam i vas da krenete na ovo nevjerovatno putovanje uz Bayyinah TV, jer jednom kad krenete i kad osjetite ljepotu značenja Allahovih riječi, nećete moći stati i stalno ćete željeti još.

Kako funkcioniše Bayyinah TV?

A sada malo i o praktičnoj i tehničkoj strani. Postoji pretplata za Bayyinah TV koja iznosi 11 dolara mjesečno ili 112 dolara godišnje. Međutim, grupa divnih insana iz BiH se obratila Bayyinah TV sa molbom da se omogući određeni popust za pretplatnike Bayyinah TV iz BiH. Oni su na to pristali i dogovorili da jednu godišnju pretplatu može da dijeli 10 osoba iz BiH, tako da na ovaj način za pretplatnike iz BiH godišnja pretplata košta 20 KM godišnje. Vjerujte, vrijedi svakog feninga, i još puno puno više. A plus, svaki pretplatnik može da osjeti satisfakciju, znajući da ta pretplata koju plaća odlazi za fenomenalan tim Bayyinah Instituta koji konstantno vrijedno radi na novim sadržajima i materijalima. Veliki hajr je u tome, zaista.

Kako da se pretplatim na Bayyinah TV?

Jedna djevojka ovdje u BiH vrijedno radi na koordinaciji aktivnosti u vezi grupne pretplate na Bayyinah TV, tako što formira timove od 10 osoba, prikuplja uplate pojedinačnih članarina od 20KM za godinu dana, plaća Bayyinah TV, dobije šifru i dijeli je sa grupom. To je volonterski posao, tako da pokušajte imati razumijevanja i strpljenja u komunikaciji s njom, uzimajući u obzir da joj je ovo samo jedna od brojnih obaveza. Ukoliko neko ima želju i volju da joj pomogne u tome, možete mi se javiti, pa da vas povežem.

Ukoliko želite da se pretplatite na Bayyinah TV preko grupne članarine, prvi korak je da ispunite ovaj formular:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScUdsN6dMhxV1FewHWC3STNyoFFYSU-TYDsfD3ClBm4VE-Hjw/viewform.

Nakon što se skupi dovoljan broj prijava za novu grupu, dobićete podatke da uplatite pojedinačnu članarinu, kako bi dobili grupnu šifru sa pristup.

Nakon što se pretplatite na Bayyinah TV i krenete da gledate razne serijale i predavanja, savjetujem vam i da nam se pridružite u FB grupi ”Pretplatnici Bayyinah TV u BiH”: https://www.facebook.com/groups/467399860284770/, a koja je napravljena s ciljem razmjene iskustava, zabilješki, mapa uma, promišljanja i doživljaja pregledanih predavanja.

Engleski jezik

Jedini ”nedostatak” Bayyinah TV je to što je sve na engleskom jeziku, tako da osobe koje ne poznaju dobro jezik, ne mogu ni pratiti predavanja.

U razmišljanjima kako riješiti taj problem i na koji način omogućiti što većem broju osoba iz BiH da prate predivne serijale sa Bayyinah TV, odlučila sam da pošaljem upit Bayyinah TV da li mogu svoje lične zabilješke sa predavanja prevedene na bosanski jezik postavljati na blogu, te na taj način omogućiti svima koji zbog jezika ili nekog drugog razloga nisu u mogućnosti pratiti predavanja, da se okoriste istim. Iz Bayyinah TV su dali zeleno svjetlo, tako da imam namjeru aBd da postavljam na blog svoje zabilješke. Naravno, to nije ni blizu onoga kada se gleda samo predavanje, naročito uzimajući u obzir duhovitost Nouman Ali Khana i njegov specifičan način predavanja, ali pokušaću barem suštinu da prenesem. Nadam se da ću biti ustrajna i dosljedna u ovoj svojoj namjeri, a nemojte zamjeriti i ako ne budem obzirom da su dosljednost i ustrajnost nešto s čim se borim na raznim frontovima.

Kako naći vremena za Bayyinah TV?

Sve je to divno i krasno, neki će reći, ali KADA da gledam kada svakako ništa ne stižem?

Posmatrajte to kao vrijeme za duhovno i intelektualno uzdizanje 🙂  A evo par prijedloga kad i kako gledati predavanja:

  • Kući, kao porodična aktivnost. Naročito ako imate smart tv ili tv box, pa fino pustite preko TV-a predavanje i gledate svi porodično
  • U vožnji- do posla, na putu… pustite sebi predavanje i uživajte.
  • U kuhinji, dok kuhate, spremate ručak
  • Dok peglate (moj omiljeni način 🙂 odjednom će vam ova, ne baš omiljena, aktivnost, postati draža, kada uz nju vežete ova divna predavanja)
  • S prijateljicama- organizujete druženje, odgledate predavanja, pa prodiskutujute o tome. Zar ima boljeg jačanja prijateljstva od sticanja znanja u Njegovo ime?
  • Umjesto Facebooka 🙂 Napravite jedan mali eksperiment- zamijenite u jednom danu jedan sat proveden na Facebooku sa jednim satom Bayyinah predavanja. Zatim posmatrajte koje efekte ta promjena ima na vaš život. Sigurna sam da ćete izvući mnoge zanimljive zaključke.
  • Ko hoće nađe način. Ko neće, nađe izgovor.

I samo da na kraju razjasnim da nemam nikakve veze sa Bayyinah TV niti nekog procenta od toga koliko se osoba pretplati 🙂 Ovo je samo sevap jagma 🙂 (”samo”)

A nadam se da će mi se što veći broj vas pridružiti na ovom nevjerovatnom putovanju i da ćemo zajedno otkrivati nove, tako logične, smislene i jednostavne, a opet tako veličanstvene, velike i kompleksne dimenzije Kur’ana i islama ❤

(Izvor: blog Dnevnik jedne hidžabice: https://dnevnikjednehidzabice.wordpress.com/2017/09/08/jeste-li-culi-za-bayyinah-tv/

Facebook stranica: https://www.facebook.com/dnevnikjednehidzabice)

© Divithana, 2013