Fotograf je uklonio mobitele iz ruku na ovim fotografijama kako bi pokazao našu najgoru ovisnost

Fotograf je uklonio mobitele iz ruku na ovim fotografijama kako bi pokazao našu najgoru ovisnost

Koliko ste ovisni o svom mobitelu? Pravi odgovor može vas iznenaditi. “Uklonjen” je nevjerojatan fotografski projekt američkog fotografa Erica Pickergilla koji naglašava našu strašnu ovisnost o pametnim telefonima na potpuno novi način. Pickergill uklanja telefone i druge digitalne uređaje iz svojih fotografija i kao rezultat predstavlja sasvim novu fotografiju koja pokazuje koliko nedostaje svakodnevnih trenutaka zbog tehnologije.

Pickergill priznaje da nije iznad ovisnosti o smartphoneu; previše vremena provodi i na svojim mobilnim uređajima. Nije to njegova vlastita ovisnost koja je inspirirala projekt, nego obitelj koja je naišla dok je uzimala bilješke u kafiću u New Yorku.

Njegove bilješke iz tog dana čitale su: “Obitelj koja sjedi pored mene u Illium kafiću u Troy, NY, tako je odvojena jedna od druge. Ne govori puno. Otac i dvije kćeri imaju svoje telefone. Mama nema jednog ili odluči da ga napusti. Gleda kroz prozor, tužna i sama u društvu svoje najbliže obitelji. Tata tako često čita kako bi objavio neke nejasne informacije koje je pronašao na internetu. ”

To je tužna zvučna scena, ali redovito se susretao. Nije neuobičajeno vidjeti grupe ljudi koje vise bez ikakve stvarne interakcije, jer svatko gleda svoje telefone. Ipak, ovo posebno promatranje izazvalo je požar u Pickergillu, potakavši njegov foto projekt “Uklonjen”.

Pickergill je pitao prijatelje i potpune strance da se normalno ponašaju sa svojim telefonima, a zatim je uklonio prije nego što je snimio svaku fotografiju. Kao rezultat toga, njegove slike pokazuju kako je doista bizarna i tužna ovisnost o tehnologiji. Gledanje fotografija iz “Uklonjeno” nadamo se da će vas potaknuti da spustite svoj telefon i obratite pažnju osobama koje su stvarno važne, onima s kojima ste u sadašnjem trenutku.

“Unatoč očitim prednostima koje su napredak u tehnologiji pridonijeli društvu, socijalne i fizičke implikacije polako se otkrivaju.”

“Ne pokušavam reći drugima što da rade s njihovim vremenom, samo se nadam ponuditi trenutak spoznaje.”

“Jednostavno nam je potreban podsjetnik da ih ostavimo i da shvatimo koliko smo ovisni i šta i koga zanemarujemo zbog toga.”

“Na sličan način na koji je fotografija transformisala življeno iskustvo u fotografisano, izvedivo i reproducibilno iskustvo …”

“… osobni uređaji pomiču ponašanje dok se istodobno miješaju u krajolik uzimajući oblik kao tijelo s tijelom.”

“Taj se fantomski dio koristi kao način signaliziranja zanimljivosti i nedostupnosti strancima dok postoji kao zarazna sila koja promiče podjelu pažnje između onih koji su fizički s vama i onima koji to nisu.”

vidiovo.info

© Divithana, 2013