Film o muslimanima koji su zaštitili kršćane od Al-Shababa u Keniji

Film o muslimanima koji su zaštitili kršćane od Al-Shababa u Keniji

Pratite ovo: Muslimanski napadači nalijeću mecima na autobus, tako ubivši dva putnika u sjevernoj Keniji. Napadači su dio al-Shababa, militantne grupe nastanjene u Istočnoj Africi. Nakon otvorenog oružanog napada, militanti su zahtijevali da muslimani u autobusu, njih 62, identifikuje kršćane. Muslimani su odbili da otkriju identitete, rekavši “ili nas ubijte sve ili idite”.

Washington Post izvještava: “Čuli su se pucnjevi, odjek metaka koji se zarivaju u čelik i autobus je odjednom skočio na stanicu koja je izvan najsjevernijeg kenijskog grada El Wak… Više od 10 somalijskih militanata su se popeli u vozilo, naoružani do zuba…” govore svjedoci napada za Daily Nation, kenijske novine. Naoružani počinitelji su počeli vikati naredbe putnicima, naglašavajući razdvajanje na dvije grupe:

– Muslimani na jednu, svi ostali na drugu…

Međutim, muslimani koji su se našli u autobusu, putujući sjevernom Kenijom, stali su na stranu kršćana i odbranili ich,  kažu svjedoci i službenici za mnoge medijske izvještaje.

Napad na autobus je sada predmet radnje filmske adaptacije koja se fokusira na religijsku integraciju i koegzistenciju.

“Watu Wote”, što na Svahili jeziku znači “Sve nas”, je emotivna priča i pokazuje humanost koja pobjeđuje i u najgorim situacijama.

Katja Benrath, rediteljica “Watu Wote” filma rekla je: “U ovoj situaciji opasnoj po život, ljudi su istupili jedni za druge, ne mareći za religiju osobe do, jer su željeli da sačuvaju ljudske živote.

Muslimani koji su odbranili kršćane su nam dali fundamentalan primjer: zajedništvo služi da se suprotstavi religijskom fanatizmu i diskriminaciji.

Na kraju, svi smo mi ljudi.

Poslanik Muhammed saws bi bio ponosan na muslimane koji su zaštitili svoju braću i svoje sestre kršćane i kršćanke. Muslimanima je po hadisu naređeno da brane kršćane i njihove crkve do kraja postojanja.

Salah Farah je možda glavni heroj incidenta u autobusu sjeverne Kenije. Upucan je nakon što je odbio da se razdvoji od nemuslimana. Farah je nažalost podlegao ranama, ostavljajući tako četvero male djece između 2 i 10 godina. Nakon njegove smrti, pokrenuta je kampanja za podizanje sredstava za njegovu porodicu. Sada predstavlja simbol muslimansko-kršćanskog zajedništva.

 

(Craig Consident)

© Divithana, 2013