Devet primjera koji pokazuju da je moguće biti policajka i nositi hidžab

Devet primjera koji pokazuju da je moguće biti policajka i nositi hidžab

Neke djevojke koje nose hidžab teže ka karijeri u policijskim snagama, ali samo nekoliko njih zaista i ostvari taj san. Dok je nekoliko zemalja u svijetu prihvatilo hidžab kao dio policijske uniforme, neke zemlje ga još uvijek brane i tvrde da je u suprotnosti sa vrijednostima i praksama sekularne države.

U svakom slučaju, muslimanke koje nose hidžab se uvijek moraju boriti protiv svih vrsta stereotipa u ostvarivanju karijere. Ali žene na fotografijama ispod pokazuju svijetu da mogu biti ono što jesu, a da i dalje izgledaju odlično u policijskim uniformama.

  1. Dubai

Policajke u Dubaiju su glavna tema u gradu dok jure za lošim tipovima i voze neka od najbržih auta na svijetu.

    2. Australija

Maha Sukkar je u novembru 2004. ušla u historiju, kada je postala prva australijska policajka koja nosi hidžab.

   3. Ujedinjeno Kraljevstvo

Jane Kemp je 28-godišnja policajka u Manchesteru, UK.

“Samo se nadam da mogu pokazati da je OK da muslimanka radi u policijskim snagama i također mijenja negativne stereotipe o islamu.”

4. Švedska

Donna Eljammal, 26-godišnjakinja, je postala prva Šveđanka policajka sa hidžabom.

   5. Kanada

Mona Tabesh je prva žena sa hiždabom u uniformi Toronto policijskie službe, što je ujedno znak sigurnosti i korak ka ohrabrivanju drugih muslimanki da rade u odjelu policije.

   6.USA

Kadra Mohamed je prva policajka sa hidžabom u Minnesoti i prva Somalijka ženski oficir.

 7. Indonezija

Indonežanskim policajkama je dozvoljeno da nose hidžab na dužnosi od marta 2015. godine.

   8. Turska

Turska je zvanično sekularna država bez državne religije otkako je uspostavljena Turska republika 1923. godine. Međutim, od augusta 2016. godine, policajkama je dozvoljeno da nose hidžab ispod kapi ili beretki. Policijske snage su izjavile da se nadaju da će se kretati ka “ohrabrivanju žena iz muslimanskih zajednica, koje možda prethodno nisu vidjele policiju kao opciju u razmatranju karijere”.

 

   9. Palestina

Wafa Muammar, 43 godine, vodi odjel civilne policije Palestine. Ona je najviše rangirana policajka u Palestini, uprkos društvenom pritisku da se odrekne svog sna da služi zemlji kroz svoj rad. Wafa je izgradila uspješnu karijeru, istovremeno uspostavljajući put drugim ženama u policiji. Mnogima je dokazala šta žena može postići, čak i usred intenzivnih sukoba.

 

 

 

(Mvslim.com)

 

© Divithana, 2013