8 savjeta o produktivnosti za mame koje rade od kuće

8 savjeta o produktivnosti za mame koje rade od kuće

Ako radite od kuće, znate šta znači konstantna borba između fokusiranja na posao i vođenja brige o kući. Na žalost mnogih od nas, naša nemogućnost da istovremeno radimo više poslova može dovesti do toga da jedan dio naših života bude zanemaren. Kako ostati produktivan u poslu, a pri tome uspješno održavati harmoniju u ostalim stvarima koje radimo?

“Kako izlaziš na kraj s pisanjem, odgajanjem djece, i pri tome imaš vremena za sebe?” Ovo je pitanje koje dobijem svaki put kada se nekome predstavljam kao pisac koji radi svaki dan i mama dvoje djece, koja radi od kuće. Sigurna sam da su ovo i slična pitanja poznata svim mamama, pogotovo onima koje rade od kuće.

Hvala Allahu pa danas imamo mnogo poslova koji omogućavaju mamama da zarađuju iz udobnosti vlastitog doma i pri tome vode računa o djeci. Ali, rad od kuće, sa djecom koja vam se motaju oko nogu, nije izgovor da ne budemo produktivne, ili da oslabimo na polju biznisa. Kao muslimani, moramo se truditi da živimo što kvalitetnije, i ovo što podrazumijeva i način na koji se ophodimo s klijentima, kako vodimo naše poslove i kako brinemo o kući. Uz to, manjak produktivnosti znači da naš posao od kuće vjerovatno neće doživjeti veliki uspjeh!

Pa, kako zapravo balansiram moj posao i porodični život? Dobro, nije baš jednostavno! Nakon detaljnije analize, donosim vam nekoliko glavnih ‘sastojaka’ kako uspješno voditi računa i o djeci i o poslu.

1. Potražite pomoć od Allaha

Nevjerovatno je kako nam se nekada dešava da preskočimo ono očigledno. Zamislite sljedeći scenario: u trci da stignete uraditi zadatak do roka, jedno od vaše djece je upravo prosulo svježe napravljen ručak na upravo očišćen tepih, a drugo razbacuje komadiće papira svuda po dnevnom boravku. Vaš prvi instinkt je vjerovatno da izgubite živce.

Prije nego što ih izgubite, jeste li zamolili Allaha da olakša vaše poslove?

Kada se Fatima, r.a., požalila Poslaniku s.a.v.s. na žuljeve na njenim rukama i zamolila ga da zaposle pomoćnicu, on ju je savjetovao da se umjesto toga sjeti Allaha.

Ali, r.a., prenosi. “Fatima je otišla Poslaniku a.s. žaleći se na žuljeve na rukama, pa joj je naredio da izgovori tesbih (Subhanallah), tekbir (Allahu Ekber) i tahmid (Elhamdulillah).” (Tirmizi)

 

Prvi korak ka uspješnom obavljanju posla od kuće dok odgajate djecu je da zamolite Allaha da vam olakša poslove. Ništa nije premaleno da bi bilo u dovama, a kada vam se dove uslišaju, vidjet ćete da je postalo lakše obavljati dužnosti majke i zaposlene žene istovremeno, a da pri tome jedno ne ometa drugo ili da je preteško za vas.

2. Organizirajte kuću

Jedna od najproduktivnijih navika koje sam usvojila na svom ‘putovanju’ obavljanja posla od kuće je organizacija kuće. To ne znači nužno čišćenje kuće od vrha do dna, ali znači rutinsko pospemanje kuće kako bi se stvari lakše pronašle i kako ne bi bile u dometu malih prstiju.

Inače podijelim stvari u kući na različite kategorije. Naprimjer, većina naših stvari se može podijeliti na one koje se češće i rjeđe koriste. Stvari koje se ne koriste često se odlažu na mjesta kojima djeca nemaju pristup. Ovo mogu biti najviše police ormara, police s bravom, ili bilo koje drugo mjesto koje može samo odrasla osoba dohvatiti.

Stvari koje svakodnevno koristimo se onda smjeste na lahko dostupna mjesta. Djeca vole istraživati i igrati se sa svime, osim sa svojim igračkama. Da biste smanjili čišćenje koje morate obaviti svaki dan, sklonite većinu stvari iz njihovog dometa. Ako nešto ostane na podu, to je igračka, neka bezopasna stvar s kojom se mogu igrati i skloniti sami, ili nešto što vam treba tog dana. Što manje pospremanja imate svaki dan, to imate više vremena koje možete posvetiti poslu, djeci i sebi. Organizirana kuća može biti mentalno oslobađajuća, dok pretrpana kuća često može uzrokovati stres i nervozu.

3. Držite se rasporeda

Biti mama i zaposlena žena istovremeno podrazumijeva ‘žongliranje’ obavezama u danu. Ne znam šta bih bez pravilnog rasporeda mojih zadataka. Planiranje šta uraditi i kada to uraditi, prije nego što započnem dan, mi pomaže da se usmjerim i fokusiram na svoje obaveze.

Najproduktivniji su mi dani u kojima su zadaci unaprijed isplanirani. Da bih ovo postigla, volim da isplaniram svoje zadatke oko 5 dnevnih namaza. Koristim ih kao prekretnice za sve svoje zadatke. Moj tipični scenario će izgledati ovako: dan će početi sabahom, zatim ide doručak, spremanje za školu i svi zadaci koji se tiču pisanja, do podne. Vrijeme između podne i ikindije je vrijeme njihovog povratka iz škole, i znam da tada neće biti mira za mene kako bih se fokusirala na posao, osim ako zaspu. Ovo vrijeme je najbolje za zadatke koji ne zahtijevaju punu pažnju. Ostatak dana, nakon ikindije namaza, će biti posvećen zadaći, obavezama po kući, jelu i igranju s djecom.

Vaš raspored će biti drugačiji i usklađen s potrebama vaše porodice, ali najvažnija stvar je da struktuirate stvari tako da možete organizovati dan prije nego što počne. Planiranje obaveza oko namaza vam također pomaže da održite fokus na duhovnosti.

4. Rasporedite dječije obaveze

Ovo je bila jedna od najznačajnihih promjena u produktivnosti koje sam primijenila kada sam počela raditi od kuće. Dječije obaveze raspoređujem tako da se uklope u moj okvirni raspored. Najvažnija je bila uspostaviti isto vrijeme za spavanje svaki dan. Mogu biti fleksibilna kada su u pitanju dnevna spavanja, ali svako mora ići u krevet u određeno vrijeme svake noći. Ovo je presudno za moje vlastito mentalno zdravlje!

Mama koja radi je u opasnosti od ‘sagorijevanja’ ako nema vlastito vrijeme za odmor. Kada djeca odu u krevet, iskoristim to da se odmorim, isplaniram zadatke za sljedeći dan ili nešto pročitam.

5. Unaprijed isplanirani obroci su vaš prijatelj

Ne pizza ili neka druga brza hrana! Redovni zdravi obroci za porodicu koji su isplanirani unaprijed spašavaju život. Kuham najmanje tri obroka svaki dan, i jedini način da smanjim vrijeme za pripremu jela je planiranje obroka unaprijed.

Možete, a i ne morate, imati raspored obroka. Ali, sve namirnice koje trebamo za većinu jela se nabave tokom vikenda, a sosovi i supe su napravljeni unaprijed i zamrznuti. Iako ne pravim strogo određene rasporede obroka, dio mog dana uključuje razmišljanje o tome šta kuhati sljedeći dan.

Punjenjem ostave neophodnim sastojcima i zamrzavanjem ostalih, možemo značajno smanjiti vrijeme koje provodimo u kuhinji. Tako ušteđeno vrijeme može biti produktivno iskorišteno za ostale zadatke, ili za posao.

6. Angažirajte pomoć za neke zadatke

Nekada nismo u mogućnosti da sve obavimo sami, i savršeno je uredu da dobijemo pomoć za šta god možemo. Postoje aspekti vođenja posla, kao što je računovodstvo, koji mogu biti povjereno kompetentnom free-lanceru, ili možete zaposliti pomoćnicu da vam pomogne u održavanju kuće.

Žene se često nazivaju “super-ljudima”. Iako može zvučati poticajno, na duže staze nije praktično ni zdravo ni za vas ni za vašu porodicu. Nikada se ne trebate osjećati krivima zato što ste zatražile pomoć – vi najbolje poznajete sebe i svoju porodicu, stoga razmotrite angažiranje pomoći da biste olakšali život.

7. Jedite zdravo i vježbajte

Provodim dosta vremena na jednom mjestu, tipkajući na kompjuteru. To je imalo loš utjecaj na moje zdravlje i trebalo mi je dosta vremena da shvatim da je upravo to uzrok konstantne letargije koju sam osjećala.

Vježbanje i zdrava ishrana su važne za produktivnost. Tijelo mora biti zdravo kako biste mogli postići sve što ste zacrtali za taj dan. Izbor hrane također može utjecati na vašu produktivnost u danu. Jedite zdrave obroke koji će povećati sposobnosti vašeg mozga i dati vam dugotrajnu energiju, umjesto što ovisite o kofeinu i velikim količinama šećera.

Vježbanje može podrazumijevati i jednostavnu aktivnost kao što je izvođenje djece u šetnju u lokalni park. Ili zamolite muža da se pobrine o djeci kako biste mogli otiću u teretanu nekoliko puta u sedmici. Vođenje brige o samoj sebi će se višestruko manifestirati na vaše obaveze majke i radnice.

8. Ne budite prestroge prema sebi

Ovo je vjerovatno jedan od najvažnijih savjeta koji vam mogu dati; nekada stvari neće ići po vašem pažljivo isplaniranom planu; nekada vaša jela neće biti unaprijed spremna, i nekada vam se neće baš rano ustajati – ali, to je sve uredu.

Moramo prihvatiti da nekim danima naši zadaci neće biti raspoređeni, i da nećemo biti baš najproduktivniji. Ali, prednost rada od kuće je mogućnost da stanete i napunite baterije kada se osjećate mentalno ili fizički iscrpljeni. U takvim danima recite sebi da je sasvim uredu da odmorite i povežete se sa svojim najbližima tako što ćete provesti vrijeme sa djecom, izaći s mužem, ili jednostavno provesti vrijeme samo sa sobom i Allahom dž.š. Kada budete osjećali da imate dovoljno energije, recite Bismillah i počnite ponovo.

Autor: Amina Oke

Originalan tekst: http://productivemuslim.com/tips-work-from-home-mum/

 

© Divithana, 2013