Učešće u nagradnim igrama

Učešće u nagradnim igrama

Sve češće smo svjedoci brojnih nagradnih igara koje se organiziraju oko nas. Mnoge od njih imaju primamljiv fond nagrada i pravi su mamac za kupovinu. Ovog četvrtka prenosimo odgovore fetve-i-imena na pitanja o učešću u ovim igrama, dostupne na stranici Rijaseta IZ u BiH.

1. Pitanje:

Selam!
Moje pitanje je vezano za nagradnu igru Avaza koja je u toku, kakav je stav islama po tom pitanju?

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Ako neko kupuje novine samo zato da bi učestvovao u igri, onda je to jedna vrsta igre na sreću uz učešće učesnika, u kojoj neki dobijaju, a većina gubi, isključivo na temelju lutrije, što nije dozvoljeno. A ako osoba inače kupuje dotičnu novine, bez obzira da li se u njoj objavljivali nagradni kuponi kojima se učestvuje u izvlačenju nagrada, onda nije zabranjeno, već se eventualna nagrada tretira kao poklon nekim čitaocima od strane dotične novine. Dakle, zavisi od namjere prilikom kupovine novine. Ako osoba nije kupovala dotičnu novinu prije organiziranja nagradne igre, očito je da je njena namjera učešće u igri uz participaciju učesnika od jedne KM koliko košta novina, a takva igra nije dozvoljena.

2. Pitanje:

Esselamu alejkum!

Da li je vjerniku dozvoljeno učestvovati u nagradnoj igri koju organizuje određeni tržni centri i sl. gdje za određenu svotu novca potrošenu na kupovinu artikala u tom centru se stiče pravo učešća u nagradnoj igri putem izvlačenja listića?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Ukoliko kupovina artikala u dotičnom tržnom centru nije povezana i motivirana namjerom učešća u nagradnoj igri, onda je dozvoljeno učešće, a nagrada se smatra darovanjem od strane firme. Učešće u nagradnoj igri ne bi trebalo biti motiv kupovine u prodavnicama i radnjama koje organiziraju takve igre.

3. Pitanje:

Kakav je stav šerijata naspram nagradnih igrara putem sms-a gdje se davanjem tačnog odgovora na neko pitanje ostvaruje pravo učešća u nagradnoj igri?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Budući da je cijena SMS poruke vjerovatno sastavni dio nagradnog fonda, smatramo da treba izbjegavati učešće u igri putem slanja SMS poruka. To je jedna vrsta lutrije u kojoj je cijena SMS poruke povezana s nagradnim fondom.

(preneseno sa rijaset.ba)

© Divithana, 2013