Ispovijest jedne DINice

Ispovijest jedne DINice

Diploma u islamskim naukama (DIN) je program koji organizira Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, a s ciljem približavanja islama generalno te sa posebnim osvrtom na islam u BiH. Predavanja drže visoko-kvalifikovani predavači, a više o proframu i prijavama možete pronaći na:

Pričalo se, pričalo samo najbolje o ovom programu, a mi smo se odlučili uvjeriti u to iz prve ruke. Porazgovarali smo sa prošlogodišnjom DINicom, “diplomanticom” ovog programa. Amila Gadžo je diplomirala na Šumarskom fakultetu, te trenutno pohađa master studij na istom.

Kao mlada osoba koja želi živjeti Islam u pravom smislu te riječi, nailazila je na veliki broj izazova sa kojima se u demokratskom društvu Bosne i Hercegovine susreće većina mladih. U potrazi za odgovorima na pitanja koja su je mučila, često je čitala različite časopise i sadržaj na koji je nailazila pretežno online, koji u svom fokusu imaju teme iz Islama. Međutim, često bi nakon traženja odgovora na pitanja, postala samo zbunjenjija što bi iznjedrilo neka nova pitanja.

12325026_546846685476975_619332582_nIZAZOVI I PITANJA – GDJE NAĆI ODGOVORE

“Tu sam nalazila svakojake fetve samoprozvanih šejhova, koje su kod mene izazivale veliki konfuziju.  Na blogovima i facebook stranicama sličnog sadržaja najaktivnije su bile „dobronamjerne“ sestre , koje su upućivale savjete ostatku ženskog svijeta o štetnosti obrazovnog sistema , jer “sjediti u Sali na fakultetu sa muškarcima vodi Džehennemskoj vatri“, a ako bih slučajno iznijela suprotan stavobavezno bi uslijedili komenteri poput: “prvo se pokrij, pa onda nešto reci, jer kao takva ni selama nisi dostojna““, podijelila je sa nama svoja negativna iskustva Amila. Skoro da je bila na tragu da je sve to odalji o potrage za odgovorima i daljim istraživanjem islama.

“Ovakva iskustva natjerala su me da potražim odgovore direktno na adresi Islamske zajednice u BiH, tačnije Fakulteta islamskih nauka, koji je u ovom periodu prošle godine objavio poziv za upis u obrazovni program Diploma u islamskim naukama. Kroz prospekt i module, koji se obrađuju u okviru tromjesečnog kursa, uvidjela sam da osim sticanja znanja o Islamu, ovaj program može  biti i svojevrsna nadopuna mom formalnom obrazovanju”, kazala je Amila.

STRUČNOST PROFESORA I ZAOKRET U KARIJERI

Ostala je fascinirana pristupačnošću i stručnošću profesora, koji su sva svoja predavanja prilagodili različitim profilima ljudi. Nije bilo pitanja, koje je ostalo bez adekvatnog odgovora, kao ni tabu teme o kojoj se nije smjelo razgovorati. Poligamija, homoseksualizam, kamata, genetički inženjering, su bili samo dio interesovanja široke lepeze različitih profila polaznika Diplome u islamskim naukama, među kojima je bilo univerzitetskih profesora, novinara, poduzetnika, bibliotekara, studenata itd.

12336197_546846722143638_1861376556_n“Ono što sam primijetila da je posebno korisno bilo svim prošlogodišnjim polaznicima su informacije o relevantnoj literaturi i autorima, koji su nezaobilazi u svakom ozbiljnijem istraživanju neke od oblasti Islama”, kaže Amila koja je i nakon programa nastavila sa istraživanjem.

“Također, jedan nezaboravan dio ovog programa su bile zajedničke pauze, gdje se ugodno vrijeme provodilo uz druženja  razmjenjujući iskustva, ideje, stečena znanja, te smo na taj način otkrivali vlastite različitosti. Ali uprkos svim tim različitostima, uspjeli smo se okupiti na jednom mjestu i učiti o istinskim vrijednostima.

Lično meni ovaj obrazovni program napravio je zaokret u karijeri. Inače po struci sam BA horticulture i po završetku ovog obrazovnog programa odlučila sam se specijalizirati u oblasti islamske vrtne umjetnosti. Pri prvom ulasku u zgradu Fakulteta islamskih nauka ostala sam fascinirana ljepotom i odlučila raditi uzeti za master tezu problematiku hortikulturnog uređenja zgrade”, rekla nam je Amila.

Ukoliko imate nedoumice ili pitanja o Islamu na koje nemate odgovore od srca Vam preporučujemo obrazovni program Diploma u Islamskim naukama. Poziv za upis u četrnaesti po redu ciklus je otvoren do 25.01.2015. godine. Na toj adresi ćete sigurno naći odgovore, ali  smo sigurni da tu neće biti kraj, jer po završetku će vam se javiti neka nova pitanja, za kojima ćete sami moći tragati u relevantnim izvorima.

© Divithana, 2013