Tuzla: Podrška majkama Srebrenice

Tuzla: Podrška majkama Srebrenice

Danas, 11. novembra 2017. godine, jedan dio Aktiva i muallima Medžlisa islamske zajednice Sarajevo podržao je majke Srebrenice u mirnoj protestnoj šetnji. Vrijeme je provedeno i u ugodnom druženju sa kolegicama Tuzlanskog muftijstva i Medžlisa islamske zajednice Tuzla.

Također, u Čaršijskoj džamiji muallime su učestvovale u programu učenja hatme šehidima, a ostalo vrijeme su provele u obilasku Tuzle i njenih džamija.

Izvor: medzlis-sa.ba

Sjećanja na ubijene u Genocidu

Hajra Ćatić, predsjednica udruženja, je kazala da su porodice u grču uoči presude Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, koja će u Hagu biti objavljena 22. novembra. Ona je kazala kako je važno koliko će godina zatvora Mladić dobiti, ali je važnije od toga da ga se kazni za Genocid u svim općinama u kojim je počinjen. Presuda Mladiću povlači odgovornost i drugih učesnika koji su bili agresori u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, kaže Ćatić. Ona je podsjetila da se još uvijek traga za preko hiljadu ubijenih. Mnoge majke su umrle a članovi njihovih porodica nisu pronađeni.

Podršku majkama Srebrenice, svojim prisustvom mirnim protestima, pružile su džematlijke iz medžlisa Sarajevo, Gračanica, Modriča, Bosanski Šamac, Puračić u Lukavcu, zatim džematlijke džemata Donja Obodnica kod Tuzle, kao i profesorice i učenice Behram-begove medrese. One su ranije proučile hatme, a u Čaršijskoj džamiji u Tuzli zajedno sa članicama Udruženja „Žene Srebrenice“ prisustvovale su hatma dovi.

Izvor: muftijstvotz.ba

© Divithana, 2013