Muslimanka izabrana za “Heroinu godine” u Švedskoj

Muslimanka izabrana za “Heroinu godine” u Švedskoj

63-godišnja Fatma Ipek Alci, majka sedmoro djece, izabrana je za “Heroinu godine” u Švedskoj.

Alci je osvojila najviše glasova u anketi prestižnog švedskog časopisa Aftonbladet.

U prijestolnici Stokholmu je održana svečana dodjela nagrada “Švedski junaci 2017”. Svečanosti su prisustvovala elitna imena iz svijeta politike, umjetnosti i sporta.

Švedski dopremijer i ministar za obrazovanje, Gustav Fridolin, i tehnički direktor švedske reprezentacije, Janne Andersson, su čestitali Fatmi Ipek Alci na osvojenoj nagradi.

Istakavši da je prije 30 godina otišla za Švedsku iz mjesta Kulu kraj Konye, Fatma Ipek Alci je kazala da je presretna zbog nagrade koja joj je uručena.

Alci je kazala da je prije dvije godine u švedskom kvartu Fittja osnovala udruženje za obezbjeđenje tako što je na jednom mjestu okupila sredovječne žene porijeklom iz Turske, i dodala:

“Zajedno sa dvadesetak žena, članica udruženja, petkom i subotom smo počele šetati kvartom Fittja i time uspostavljati sigurnost ovoga kvarta. Spriječile smo mnoge incidente. Pokazali smo da turske žene ne sjede kući već da aktivno učestvuju u socijalnim aktivnostima. Inicijativa koju smo započele je sa zadovoljstvom prihvaćena od strane opštinskih i policijskih zvaničnika. I oni su nam pružili svaku vrstu podrške. Na svečanosti dodjele nagrada na binu su pozvane sve članice udruženja. Usljed ove inicijative izabrana sam za najbolju u kategoriji “Usmjerivač na putu” jer sam postala smjernica ženama doseljenicima. Ovu nagradu sam primila u ime svih Turkinja”.

(TRT)

 

© Divithana, 2013