IZLOŽBA MINIJATURA „MIRADŽ I STANICE PUTOVANJA“

IZLOŽBA MINIJATURA „MIRADŽ I STANICE PUTOVANJA“

U sklopu tradicionalne manifestacije „Selam, ya Resulallah“, koju već trinaesti put zaredom organizira Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo,  21. novembra 2017. godine u Brusa bezistanu otvorena je izložba minijatura „Miradž i stanice putovanja“. Pored Medžlisa, u organizaciji izložbe učestvuju Institut „Yunus Emre“ u Sarajevu, Udruženje nezavisne umjetnosti Republike Turske uz podršku Ministarstvca kulture i turizma.

Kuratorice izložbe,  Ayşe Taşkent i Nicole N. Kançal Ferrari, su za ovu izložbu pripremile 70 replika islamskih minijatura priklupljenih iz muzeja i privatnih zbirki širom svijeta. Uprkos činjenici da se radi o minijaturama nastalim u periodu od 15. do 18.stoljeća odlično su  očuvane, što svjedoči o visokoj kvaliteti i zavidnoj tehnologiji izrade. Klasični prikazi uzdizanja Poslanika, a.s., su pronađeni u mnogim djelima, među kojima su: “Životopis Poslanika“, „Neobična stvorenja i čudnovata bića“, „Knjige uzešašća“, „Knjige proricanja“, razne zbirke poezije, petoknjižja i spjevovi.

„Miradž i stanice putovanja“ je prethodno predstavljena u Topkapi muzeju u Istanbulu. U Sarajevu izložbu možete posjetiti do 8. decembra 2017. u periodu  od 10:00 do 16:00h. Nakon Sarajeva planirano je izlaganje u Jerusalemu i Medini.

© Divithana, 2013