Sjena vrijednosti

Sjena vrijednosti

Zaneseni željama i čežnjom za nedokučivim, gubimo se u stvarnosti. Ne snalazimo se u vlastitom okruženju. Zaboravljamo. Ne cijenimo. Potcjenjujemo najbitnije od života, a ono za čim uporno tragamo, u sjeni je vrijednosti koje posjedujemo.

Za lijep, ugodan i lagan život, recept je jednostavan. Mogućnost da imamo lijep život na dohvat nam je ruke i mnogo je veća nego što se nama čini. Ključ je često potrebno potražiti u prostoj promjeni perspektive koja nam je ustaljena. Nije bitno voljeti i željeti ono što nemamo, upravo je bitno naučiti voljeti i objema rukama obgrliti ono što posjedujemo. Ono što smo smo. Za treptaj oka, kreirali smo sebi drugačiji život. Drugačije nas. Miliji svijet.

Naši životi obiluju nemjerivim vrijednostima. Sa nemogućnošću svrstavanja ih u bilo kakvu skalu vrijednosti. Upravo njih, najčešće zaboravljamo i zaobilazimo, trčeći za nečim što nas baš i neće učiniti sretnim.

Želim da vam probudim savjest i želim da vas podsjetim na ono što imate, a ne cijenite. Ono što vas ne čini sretnima u mjeri u kojoj bi trebalo.

Insan je stvoren kao društveno biće. Kao jedinka ovisna o prisustvu drugih. Zapitajte se, imate li prijatelje oko sebe? Ljude iskrenog i čistog srca, koji su u svakom trenutku za vas spremni biti sve što u tom momentu trebate. Imate li nekog ko jedva čeka vaše uspjehe. Nekoga s kim morate podijeliti sve lijepe ali i one manje lijepe momente. Onoga ko razumije svako vaše stanje. Imate li ljude koji vam mame osmijeh na lice onda kada osjete da im sami ne možete isti pružiti? Ukoliko vam je neka osoba pala na pamet, vi ste bogati! Sretni! Nagrađeni!

Prijatelji su dar od Gospodara. Njegova želja da pored vas hodi neko ko vas iskreno voli. Prijatelji su često glas razuma onda kada ste vi poneseni emocijama. Zato, sagledajte ovaj aspekt vašega života, i zahvalite. Ako imate prijatelje, darovano vam je mnogo toga. Ukoliko ste onaj kojem nijedna osoba ne pada napamet dok čita opis prijatelja, onda naučite biti prijatelj. Možda je baš tu ključ. Možda ne pružate dovoljno prijateljske ruke, pa je zauzvrat i ne dobijate. Razmislite.

Imate li mjesto za spavanje, toplo u ovim zimskim noćima? Imate li hranu neophodnu za preživjeti dan? Imate li osmijehe poklonjene vama i one koje vi poklonite drugima? Ne znam koliko o tome često razmišljate ali vjerujte mi.. sve je to dar. I sve vas to čini bogatim ljudima. Ako povrh toga svega posjedujete svoju porodicu, skoro pa vam ništa više u životu ne treba. Ako vam ipak ne ide, ne možete da shvatite koliko je to ustvari vrijednost.. onda pokušajte zamisliti život bez svega toga, samo na par sekundi oduzmite sebi, bar u mislima sve što trenutno imate, jer neko sigurno i tako živi.

Na momenat odstupite od onoga što sada jeste. Na momenat zamislite drugačijim svoj život. Zamislite se negdje u nekoj drugoj državi, drugom kontinentu.. nekom u potpunosti drugačijem svijetu. Možda vam na momenat izgleda bolje, da ste negdje drugo.. ali ipak, na kraju, osjetili biste iskru želje da se vratite tako gdje vam je duša mirna i tamo gdje ste srcem vezani. Stvoreni smo i dato nam je ono što je Gospodar odredio za nas. A jedino Gospodar zna šta je za nas najbolje. Često gubimo dragocjeno dunjalučko vrijeme razmišljajući o tome.. šta bi bilo kad bi bilo. Griješimo. Dunjalučko vrijeme nam je dragocjeno jer ga koristimo u svrhu Ahireta. Zato vas pozivam da se uputimo stazama zahvale Njemu, i činjenja dobrih djela da bismo inšallah bili od onih kojima će Džennet vječno boravište biti.

“A Džennet će biti primaknut čestitima, neće biti ni od jednog daleko: “Ovo je ono što vam je obećano, svakome onome koji se kajao i čuvao, koji se Milostivoga bojao, iako Ga nije vidio, i koji je srce odano donio. Uđite u njega, u miru, ovo je Dan vječni!” U njemu će imati što god zažele – a od nas i više.” (Kaf, 31-35)

© Divithana, 2013