Ramazanski dragulji

Ramazanski dragulji

Dolazi nam mjesec ramazan, mjesec posta, mjesec Allahove milosti i oprosta. Kako se pripremiti za njega i kako ga provesti na najbolji način? Nedavno pročitah jednu lijepu priču, čija se pouka vezuje za ovaj mubarek mjesec:

“Neka vojska je tokom vojnog pohoda ušla u mračnu šumu. Šuma je bila toliko mračna da nisu vidjeli prst pred okom. Idući tako, osjetili su kako hodaju preko nekog kamenja. Tada su začuli glas kako govori: „Ako uzmete tog kamenja pokajat ćete se, a ako ne uzmete opet ćete se pokajati.“ Neki od njih su mislili da, ako će se već pokajati, onda neće ništa nositi, što bi se bespotrebno teretili. Drugi su, za svaki slučaj, ponijeli sa sobom nekoliko kamenčića. Kada su izašli iz šume vidjeli su da su ti kamenčići ustvari drago kamenje, pa su se oni koji su uzeli malo pokajali što nisu uzeli više, a oni koji nisu ponijeli ništa sa sobom, pokajali su se što nisu uzeli barem jedan kamen.“

Upravo ovako je i sa ramazanom, dobra djela u njemu su kao drago kamenje, pa ih treba što više uzeti, da se ne bi kajali kada izađemo iz njega i shvatimo da smo ostali sa vrlo malo ili bez dobrih djela uopšte.

© Divithana, 2013