Ljubav izoštrava um

Ljubav izoštrava um

Neki kažu: Ljubav izoštrava um, odnosi brige, podstiče na pristojno odijevanje, jedenje ukusnih jela i ukrašava čovjeka najljepšim moralnim osobinama. Ljubav čini čovjeka ambicioznim. On koristi najljepše mirise i bira pristojno društvo. Čuva svoj odgoj i pristojan je. Ljubav je iskušenje bogobojaznih i ispit pobožnjaka. Ona je mjerilo uma i oštroumnosti.”

Pjesnik kaže:
“Nisam je volio iz niskih pobuda,
nego sam vidio da je ljubav svojstvo plemenitih.”

Duše su zaljubljenih nježne i blage, a tijela krotka i mršava. Kretnje su im usporene kada su u prisustvu voljene osobe. Smiruju se ondje gdje se voljena osoba smiri. Zadovoljni su svojom ljubavnom vezom. Njihov govor i savjeti prosvjetljuju razum, ostavljaju jak dojam na duše, stvaraju im ugodan ambijent i svojim pričama okupiraju pažnju slušalaca. Razgovor zaljubljenih ukras je njihovih sijela i ono što njihova druženja čini uzbudljivim.
Beduin koji se nije družio ni s kraljevima niti s herojima zaljubi se i postaje poznat po svojoj ljubavi. Njega kao primjer u svojim besjedama navode kraljevi, namjesnici i ostali svijet. Njegova životna priča biva brižljivo zapisana, a njegovi ljubavni stihovi prenose se s generacije na generaciju. Ljubav je ovjekovječila njegov spomen među ljudima. Da nije bilo njegove ljubavi, niko ga se ne bi sjećao i ne bi bilo poznato njegovo ime.

Neki je mudrac rekao: “Ljubav je za duše poput hrane za tijelo. Ako je se kaniš, naškodit će ti, a ako pretjeraš u njoj, uništit će te.”

Ibn Abdul – Berr u svom djelu Behdžetul – medžalis kaže: “Na stranicama knjige nekog indijskog pisca pronađene su sljedeće riječi: “Ljubav je odmor duši. To je osjećaj koji proizvode zvijezde u svom dalekom treperenju. Ona se javlja u čovjeku kada sretne prirodno blisku osobu, pa je duša prihvata svom svojom suštinom. Ljubav pročišćava srca i jača um osim ako se pretjera u njoj. Ako se pretjera u ljubavi, ona postaje pogubna bolest koju je teško izliječiti i rijetko će koji lijek biti efikasan. Stvarni lijek od ljubavi bit će njeno povećanje.”

Neki je beduin rekao: “Ljubav je dušin saputnik i razumov sugovornik. Ona osvaja osjećanja, pa tijelo postaje njen sluga.”

Abdullah bin Tahir, namjesnik Horosana, je rekao svome sinu: “Zaljubi se i postani osjećajan. Budi čedan, bit ćeš častan.”

Ebu Mindžab kaže: “Jednom prilikom sam u tavafu vidio mršavog i iscpljenog mladića koji je učeći dove govorio:

“Volio bih da se sva ljubav skupi
i ulije u moje srce, a zatim se prsa zatvore.

I da ljubav nikada ne iščezne iz moga srca
i da je se nikada ne zasitim, a ako se to desi, neka odmah umrem.”

 (Odlomak iz knjige “Uvođenje zaljubjenih u vrt ljubavi”- Ibn Kajjim El-Dževzi)

© Divithana, 2013