13 savjeta Yasira Qadhia za lakše učenje hifza

13 savjeta Yasira Qadhia za lakše učenje hifza

Tokom jednog od svojih seminara, dr Yasir Qadhi podijelio je par praktičnih savjeta koji su njemu pomogli tokom memorisanja Kur’ana u njegovim tinejdžerskim danima. 

kurani_voglushja

Shvatite to kao veliki duhovni i tjelesni projekat. Veliki je blagoslov i mudžiza od Allaha dž.š. da ste sposobne da naučite Ku’ran. Ako želite iskoristiti ovaj blagoslov, trebate biti u poziciji da ga prihvatite, da težite psihički i fizički da to postignete kako bi izvukli najveću korist.

1. Iskrenost

Prvo na što trebate obratiti pažnju je vaša namjera (ako namjeravaš dobro, dobićeš dobro). Pobrinite se da je vaša namjera učenja hifza isključivo u ime Allaha dž.š, da njime tražite samo Njegovo zadovoljstvo i da Njegovom milošću budete nagrađene na Ahiretu, a ne da biste pokazali pred drugima koliko ste mnogo upamtile. Iskrenost nije samo potrebna u jednom trenutku, već je prije trajna borba sa sobom koju uvijek treba obnavljati.

2. Dosljednost

Što češće pamtite, postaje lakše.  Ključno je biti dosljedna i ne preskakati čak niti jedan dan. Nema odmora u ibadetu. Minimum koji trebate zapamtiti su makar 3 reda, 5 je idealno. Ako ste dosljedne, možete postati hafiza za 5-6 godina.

3. Vrijeme

Prva stvar koju trebate uraditi u danu jeste hifz- čak učite i prije doručka, jer je ovo vaš duhovni doručak. Najbolje vrijeme za pamćenje je odmah poslije sabaha.  (Šejh Yasir je isprva učio stranicu ujutro i za to mu je trebalo sat vremena, a vremenom mu je za isto trebalo 15-20 minuta)

4. Okruženje

Nađite svoj kutak za učenje na mjestu koje je tiho. Ne možete učiti ispravno ako vas nešto ometa, pa isključite sve svoje uređaje  (poput mobitela).

5. Bliskost

Počinjite u isto vrijeme, na istom mjestu i koristite isti mushaf svaki dan. Trebate imati vlastiti primjerak Kur’ana, koji će vam vremenom postati drag.

6. Bez trikova

Ponavljajte, ponavljajte, ponavljajte, opet i iznova. Samo konstantno ponavljanje i slušanje će vam pomoći da naučite Kur`an.

7. Pamtite sa značenjem:

Pročitajte prijevod prije nego počnete i pokušajte uskladiti arapske riječi sa njihovim značenjima.

8. Okružite se učenjem Kur’ana:  slušajte Kur’an

Prije nego počnete pamtiti, poslušajte to što trebate učiti.

9. Pronađite hifz-prijateljicu

Nađite prijateljicu, člana porodice, ili nekoga koga poznajete ko će vas svakodnevno preslušavati. Idealno bi bilo da nađete nekoga ko također memoriše Kur’an kako biste se međusobno motivisali.

10. Učite na namazima ono što ste naučile od Kur’ana

Ako ste zaboravile neki dio, odmah ćete pohrliti ka Kur’anu da ga ispravite, i nikada više nećete napraviti tu grešku.

11. Doza tri puta na dan

a.)  Novo memorisanje u vašem planiranom vremenu  za hifz.

b.)  Revizija prethodnih 7 dana, upravo prije nego počnete pamćenje novog. Ovo je zbog toga što se najbrže zaboravi tek naučeno. Čineći tako, napravićete poveznicu između ranije naučenog i onog što trebate učiti. Osim toga, to će biti odlično zagrijavanje za mozak, kada se sjetite naučenog i to ponovite prije nego krenete u pravu vježbu i pamćenje novog.

c.)  U kasnijem/drugom dijelu dana, ponovite naučeno u posljednjih 7 dana. Minimum bi trebao biti 4-5 stranica.

12. Ne preskačite

Budite dosljedni. Ne pokušavajte preći na drugu suru, ako vam je ta koju učite teška i držite se reda. Na taj način, osjetit ćete zadovoljstvo kompletiranog džuza, radije nego ostavljanje jednog dijela tu i tamo.

13. Tri dijela

Počnite od kraja. Male sure će vam dati veliki poticaj. Trebale biste podijeliti učenje Kur`ana u 3 dijela:

a)  Džuz 28, 29, 30 ili samo 29, 30;

b)  Od sure El-Kehf do 28. džuza;

c)  Od sure El-Bekare do sure El-Kehf.

 

 

(muslimmatters.org)

© Divithana, 2013