Moj je život Švicarska!

Moj je život Švicarska!

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, Švicarska ima najsretniju i najzdraviju populaciju na svijetu. Vjerovatno se pitate zašto je to tako? Švicarska je zemlja koja najviše investira u zdravlje, obrazovanje i talenat svojih ljudi, pa onda i ne čudi što većina pokušava da započne život baš u ovoj divnoj zemlji. Stopa nezaposlenosti u Švicarskoj iznosi ispod 5%, što mnogo govori o njenoj ekonomskoj stabilnosti i životnom standardu građana. Švicarska je zemlja prestiža, jake ekonomije, sireva, čokolade, jezera, džepnih noževa, sigurnih banaka, savršenih satova, prelijepih planina…Spisak je zaista dug a samim tim puno povoda da posjetite ovu malu ali jaku evropsku državu.

pilatus-mountain-switzerland-1920x1200

Ukoliko u Švicarsku idete automobilom, velike su šanse da ćete morati proći kroz jedan od najdužih tunela u Evropi, San Gottardo. Ispred ovog tunela dugog nepunih 17 kilometara, zbog sigurnosti se može desiti da čekate nekoliko sati. U Švicarskoj se skoro nemoguće izgubiti. Reljefno, gradovi su veoma slični našim, a na svakom koraku postoje oznake. To naročito važi kada je riječ o gradskom saobraćaju koji je luksuzan i u minutu tačan. Autobus koji vozi u predgrađe opremljen je klima uređajem, ali nemojte misliti da za to nećete i platiti. Karta se plaća u zavisnosti koliko stanica ćete se voziti, a vožnju od nekoliko kilometara platit ćete i preko četiri franka. To štedljivi Švicarci dobro znaju, pa većina njih koristi bicikl kao prevozno sredstvo u svim vremenskim prilikama i relacijama. Savjetujemo da iskoristite trenutnu pogodnost preko Wizz Aira koji leti iz Tuzle, pa ako budete dobro planirali, možete sebi obezbijediti avio kartu za nešto manje od 40.00 KM u jednom pravcu.

RHA-485-4327

Što se tiče ostalih karakteristika švicarske nacije, možemo spomenuti činjenicu da imaju zvanično vrijeme ručka u 13:00. Tada je zabranjeno raditi, naročito sa bučnim mašinama. Veoma poštuju svoje vrijeme i vrijeme za odmor, tako da ista pravila vrijede cijelu nedjelju i ostalim danima od 19 sati. U Švicarskoj ćete prepoznati mnoge brendove hrane i pića, i to su njihovi proizvodi. Rijetkost je vidjeti neke druge marke, jer čuvaju i konzumiraju svoje proizvode iako su često najskuplji. Možda primjer koji bismo i mi trebali početi usvajati? Pa bismo tek tada realno mogli očekivati neko poboljšanje standarda.

U nastavku Vam predstavljamo dva najposjećenija grada u Švicarskoj a to su Ženeva i Cirih.

Ženeva- grad glamura i luksuza
Ženeva je drugi grad po veličini u Švicarskoj. Grad se nalazi na mjestu gdje se Ženevsko jezero ulijeva u Ronu. Ovaj prelijepi kosmopolitanski švicarski grad možete doživjeti na mnogo različitih načina, a svaki ostaje u trajno lijepom sjećanju. Predstavlja pravi biser evropskog turizma, od čije ljepote stičete utisak da je vrijeme stalo. Na ulicama krstare skupocjeni automobili, u malo kom gradu u svijetu može da se vidi toliko “rols rojseva”, “mercedesa”, “poršea” i “ferarija”. Pred znatiželjnim turistima prostiru se “ulickane” ulice, redovi ekskluzivnih hotela i banaka. Grad je središte evropske elite, bankarski centar, ali i domaćin mnogih svjetskih organizacija, među kojima je i evropsko sjedište Ujedinjenih nacija. U njemu žive, rade i dolaze u obilazak ljudi svih rasa, baš kao i u najveće svjetske metropole.

geneva-switzerland-30-days-net

Ženeva se nalazi u Alpima, ali nije tipičan planinski grad, jer je 90 procenata njene površine potpuno ravno. Kao prelijepa oaza, sa svih strana okružena je planinskim vrhovima, jedino brdo je u centru, tu je smješten Stari grad, isprepleten uskim i perfektno pozicioniranim ulicama, tipičnim za švicarske varošice. Ovdje se pije i najbolja kafa, tvrde mještani.

Od znamenitosti koje trebate posjetiti u ovom gradu preporučila bih katedralu Svetog Petra, a ne bi trebalo propustiti ni posjetu Gradskoj skupštini, mnogobrojnim muzejima (ima ih više od 40) i ruskoj pravoslavnoj crkvi! Posebna atrakcija su velelepne vile na Ženevskom jezeru, koje bude maštu, a sinonim su za luksuz i idealno mjesto za stanovanje.
Prirodne lepote grada nisu ništa manje očaravajuće. Jezero sa kristalno čistom vodom i čuvenim gejzirom u samom centru (Jet d’Eau ), predstavlja atrakciju jer usred Alpa dočarava mediteransku atmosferu. Ispod centralnih mostova, po jezeru plivaju bijeli labudovi, također simbol ove male švicarske metropole.

Eglise Rousse
Ne bi trebalo propustiti šetnju Botaničkom baštom, sa koje se pruža nezaboravan pogled na jezero. Ova zelena oaza u centru grada može da se pohvali sa dva kraljevska ljetnjikovca. U Ženevi postoji i nekoliko lijepo uređenih plaža, ali je voda prijatna za kupanje samo u najtoplijim ljetnjim mesecima. Ko voli zimske sportove, na raspolaganju su mu obližnji ski-centri na okolnim alpskim padinama.

Botanical garden

Posebno interesantan je i Cvijetni sat koji se nalazi u Jardin anglais (Engleski vrt) . Ovaj spomenik ženevskom i švicarskom urarstvu sastoji se od preko 6500 cvjetova, a šareni aranžman mijenja se više puta godišnje. u blizini se nalazi i poznati Spomenik švicarskom ujedinjenju, kojim se obilježava ulazak Ženeve u Konfederaciju 1814. godine. Možete vidjeti i dojmljivu brončanu fontanu, a nešto dalje nalazi se i zgodni drveni paviljon, koji djeluje kao savršeno mjesto za romantične trenutke.

Cvjetni trg

Šetnja od Engleskog vrta do Jet d’Eaua jedno je od najljepših ženevskih iskustava. Voda, zelenilo, impresivna fontana i pogled na Stari grad savršena su kombinacija za dobro utrošiti sat ili dva vremena. Ako se u Ženevi nađete tijekom ljeta, korisno je znati da je Jardin Anglais jedna od pozornica za besplatne koncerte u sklopu Geneva festivala, koji se održava od sredine juna do sredine avgusta.

spomenik

Cirih – grad fontana

Cirih je ekonomsko središte i jedno od popularnih odredišta u Švicarskoj. Ovaj grad će biti omiljena destinacija za one koji vole zimske sportove kao što su skijanje, bordanje i planinarenje, jer gdje drugo u Evropi možete dobiti tako prekrasan pogled na švicarske Alpe?

Što se tiče gradskih znamenitosti, Cirih je poznat po svojim fontanama. Ukupno ih je oko 1200 i dosta su razbacane po gradu. Ako se već zateknete uz neku od fontana, slobodno probajte vodu – odlična je, kao i u svim ostalim gradovima Švicarske.

Što se tiče obilaska gradskih znamenitosti, predlažemo da krenete sljedećim redoslijedom: gradskim krajolikom dominiraju brojni crkveni tornjevi, najpoznatiji su Grossmünster. Preko puta nalazi se još jedan poznati toranj, Fraumünster, crkva koja ime duguje tome što su ondje u prošlosti svoj samostan imale isključivo žene.

Grossmunster

Zürich je i domaćin brojnim muzejima. Najznačajniji je Muzej lijepih umjetnosti (Kunsthaus Zürich), u kojemu postav čini kombinacija suvremene umjetnosti i nešto starijih majstora, poput Van Gogha i Moneta. Ondje možete vidjeti i djela Picasa, Muncha te Chagalla, koji je u Zürichu vrlo poznat i zbog vitraja u crkvi Fraumünster.
Nemojte propustiti ni Švicarski nacionalni muzej, ako ništa drugo zbog bajkovite vanjštine. Naime, zgrada u kojoj se nalazi nalikuje dvorcu iz crtića, s mnoštvom tornjeva i tornjića koji nepravilno ‘paraju’ zrak. U samom muzeju nalazi se bogata kolekcija koja prikazuje povijest švicarske kulture i umjetnosti od pretpovijesti do danas.

geneva-oldtown_1527401c

strassenbahn

Bahnhofstrasse je najpoznatija pješačka zona, ulica u kojoj možete pronaći sve čokoladne delicije i obaviti dobar šoping. U ovoj ulici su smještene i najznačajnije švicarske banke. Što se tiče noćnog života, Zurich sve više plijeni pažnju unutar švicarskih granica. Grad ima preko 500 klubova i barova, uključujući i nekoliko njih koji su smješteni u bazenima. Od ostalih zabavnih sadržaja izdvojila bih posjetu Zurich zoološkom vrtu ili Muzeju igračaka, koji će biti posebno interesantan za najmlađe posjetioce ovog grada. U muzeju su izložene švicarske igračke koje su se mijenjale na njihovom tržištu kroz historiju, a posebno su interesantne makete auta.

Untitled

Bez obzira kuda se zaputili, vjerujemo da u ovoj divnoj zemlji možete pronaći grad u kojem ćete uživati u prelijepim krajolicima, dobroj hrani i izvrsnim skijalištima.

© Divithana, 2013