Lijepa-ljepša-Una

Lijepa-ljepša-Una

“… Bila je to Una. Otac se smije, misli da sam se prepao pa me pridržava i govori mi da se ne bojim, da je ćuprija tvrda, a ja se ne bojim: samo lebdim, sav prosjan tom Unom, tim nevidljivim čudom, za koje bih jedino znao reći, ljepota, ljepota, malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem.” (Skender Kulenović)

Štrbački buk

 

Po glavi nam se motaju zvučna imena svjetskih destinacija. Vrzmaju se po mislima baloni kapadokijski, svjetla lijepog Stambola, mostovi Budimpešte, tuđe kule i dvorovi. Nekima se ona crtica iz mentaliteta za nemobilnošću  bori protiv toga, nekome džep ostavlja mašti na volju. I samo mašti.

Martin brod

Međutim, za neke stvari se niko ne bi pobunio. Sa mnogo manje novca, a više ponosa možete obići ovaj sjeverozapadni dragulj Bosne i Hercegovine, sa mnoge manje novca nego što obilazimo obale Jadrana na uštrp nekih drugih svakodnevnih užitaka. A naše nam pred nosom. Dobrodošli u Nacionalni park Una. Dobrodošli u samo jedan mali dio lijepe Kraijene. O Bihaću i drugim ljepotama ovog dijela države nam, otkrivajmo sebi u budućnosti. Ovaj put, odmorimo oči zelenilom u jednom dijelu Nacionalnog parka Una.

Štrbački buk

protected_13918889081460740460Uninu posebnost prvenstveno čine sedrene barijere koje stvaraju slapove, riječne otoke-ade, kaskade, bukove te veće slapove koji su vezani za tektonska pomjeranja. Slapovi različitih oblika i veličina su svojom jedinstvenom ljepotom privlačni za svakog posjetioca parka, nadahnjuju umjetnike, a zanimljivi su i za naučnike raznih profila. Najviši i jedan od najspektakularnijih slapova u parku je Štrbački buk, a nalazi se u posjetilačkoj zoni Štrbački buk-Lohovo, 24 kilometra nizvodno od Martin Broda ka Bihaću.

protected_1334511454139146910

No, nije sve ni tako idealno kao što izgleda. Da biste razgledali ljepote Štrbačkog buka, ulaznica košta 6 KM. No, ako ćete posjetiti neku drugu destinaciju Nacionalnog parka, morat ćete posebno platiti ulaznicu, jer nema jedna koja važi za obilazak Nacionalnog parka.Rafting I, ako ste od onih ljudi koji spavati ne mogu ako mu automobilu nešto fali, odlazak se ne preporučuje tako toplo. Put do samih destinacija, i Štrbačkog buka i Martin Broda je toliko loš, makadam je takav da ne postoji mogućnost skoro da se probere staza gdje nećete patiti svaki put kad vaš automobil naleti na rupu.

Radije ostaviti negdje sa strane automobil i pronaći neku prečicu pa i nekoliko kilometara prepješačiti, uživati u ljepotama prirode.

Idealno područje za one koji vole adrenalinske sportove da isprobaju dobro poznati rafting na rijeci Uni.

Martin Brod

mb1

Prvi veliki vodopad na Uni koji se preko većih i manjih sedrenih barijera i bezbroj rukavaca spušta sa preko 50 metara visine. Martin Brod leži na naslagama sedre što nam govori da je cijelo područje nekada bilo pod vodom. Za nastanak sedre potrebna je izuzetna čistoća vode te prisustvo više stotina vrsta algi, mahovina, insekata.Martin Brod-most

Legenda kaže: mjesto je dobilo ime po djevojci Marti koja je bila zaljubljena u vojnika. Prelazeći rijeku da bi došla do njega, snažna struja ju je povukla i djevojka se utopila. A odakle brod? Treba znati da stanovnici Pounja svaki prilaz rijeci zovu brod.

Dakle, vjerovatno niste znali, ovo čarobno mjesto nije Martinov Brod, nego Martiiiin Brod.

 

MBNe smijete zaboraviti probati krajišku maslenicu 🙂

Izvori:

-facebook.com/rijekauna

-nationalpark-una.ba

-vodjenica.com

 

Natavit će se…

© Divithana, 2013