Irska – dom zelenih pejzaža i muslimana

Irska – dom zelenih pejzaža i muslimana

Pejzaž  Irske je okarakterisan kao 40 nijansi zelene, kameni zidovi i katoličke crkve – ali u nadolazećim godinama vidjećemo i pokoju džamiju.

Muslimani čine prilično mali procenat u Irskoj – još uvijek, nekih 1,1% od 4,5 miliona ljudi, ali islam je postao najbrže rastuća religija u Irskoj. 1991.godine Bilo je tek 0,1% muslimana koji žive u Irskoj. 2011.godine, Centralni ured za statistiku Republike Irske, objavio je izvještaj gdje stoji da trenutno živi 40 000 muslimana u Irskoj, a Pew Research Center predviđa da će ta brojka, do 2030.godine, narasti na 125 000.

Ako se predviđanja ostvare, to bi značio porast od 155% u 19 godina. To bi bio najveći procenat porasta u Evropi za muslimane. Ako islam nastavi da raste ovim tempom, zamijeniće protestantizam kao drugu najpopularniju religiju u 2043.-oj, i biće odmah iza katoličanstva.

2011., protestanti su činili 5% populacije u Irskoj, u odnosu na 1,1% muslimana.

Zašto raste broj muslimana? Razloga je više: useljavanje, prirodni priraštaj te prelasci na islam, iako je posljednja komponenta u nešto manjoj mjeri zastupljena.

Prvi talas muslimana je u Irsku došao ’50-ih godina prošlog stoljeća, kada je odeđeni broj studenata doselio na otok Emerald da studira medicinu. Irski ekonomski bum krajem ’90ih je privukao veliki broj imigranata. The Atlantic je objavio da većina Iraca rado iskazuje dobrodošlicu muslimanima, dijelom jer su prijašnji imigranti bili studenti i profesionalci svoje struke. Danas, kada je broj izbjeglica i azilanata porastao, ove promjene u socioekonomskoj strukturi bi mogle dovesti do netrepeljivosti unutar zajednice.

Daleko od toga da ne postoji diskriminacija, ali u mnogo manjoj mjeri nego u drugim zemljama EU.

Za sada, predrasude prema muslimanima nisu usvojena norma.

Sljedeći veliki korak za muslimane u Irskoj – velika džamija.

Gradsko vijeće grada Dablina je odobrilo novih 50 miliona dolara, za islamski centar u Sjevernom Dablinu u martu 2013.godine. Džamija, škola i prostorije za svečanosti u Clongriffin Centru će moći primiti 3000 osoba, te će ovo biti najveća džamija u državi. Iako je inicijalno projekat odobren, još uvijek postoje problemi oko veličine džamijskog kapaciteta. Očekuje se početak gradnje početkom 2013.

Moderna Irska ima drugačiji identitet nego prije:  12% građana nisu irske nacionalnosti, što je rast od 143% u odnosu na 2002. Porastom imigracije biće zanimljivo gledati kako ova raznolika država postaje dom različitih religija poput islama. Uostalom, djetelina sa četiri lista (nacionalni simbol Irske) podjednako raste i u dvorištu crkve i u dvorištu džamije.

(ozy.com)

© Divithana, 2013