Bosanska Krupa – grad sljezove boje

z_Bosanska_Krupa_003_680 

Muškarci obično slabo razlikuju boje, ali jedan takav neznajša u bojama kakav je bio moj djed, e, takvog je bilo teško naći. Njegov spektar svodio se na svega četiri osnovne boje, a ono ostalo – to nije ni postojalo ili se svodilo, u najmanju ruku (ako je čiča dobre volje), na neki vrlo neodređen opis: “Žuto je, a kao i nije žuto, nego nešto onako – i jeste i nije.”

Bašta sljezove boje, Branko Ćopić

Mnogi od nas pamte Ćopićeve priče koje smo upijali u sebe u osnovnoj školi. Počevši od Izokrenute priče u kojoj rogata livada pase zelenu kravu, a stari čiča noge stavlja pod put i polazi u drva da donese šume preko Bašte sljezove boje u kojoj Ćopićev djed misli da je vuk zelen pa do Magarećih godina u kojima smo se smijali dogodovštinama kroz koje je prolazila vesela skupina.

Namjerno sam počela pričom o Ćopiću, jer predstavljam njegov rodni grad u kojem su ljudi veseli kao i u djelima ovog pisca.

Bosanska Krupa je općina u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, a razvija se na dvjema smaragdnim rijekama: Una i Krušnica. Ime joj potiče od staroslavenske riječi “krupa” koja ima više značenja. Riječ krupa se sačuvala u imenu vrste atmosferskih padavina, u jednom ženskom pomagalu za uljepšavanje, a označavala je i dolinu, te kasnije dobila značenje uzvišenja u dolini, međutim jedno od najviše spominjanih značenja za naziv krupa jeste da je dobila ime po djevojci koja se zvala Krupana i koja je živjela u sadašnjoj Krupi.

Pogledajte koje su to ljepote ovoga grada koje će vas iznova dozivati da mu se vratite.

1. Stari grad „Pset“ je tvrđava koja je izrađena u 18. stoljeću. Prvi pisani tragovi o župi Psetskoj (kasnije Krupski grad) tvrđavi datiraju još od 1072. god. Prvi poznati vladari ovog kraja bili su knezovi Babanići. Ova tvrđava se branila tokom burnih krajiških ratova i stalno je mijenjala svoje vladare.

15996879

11849823_1470990573229884_1683243400_n

2. Una je rijeka u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine koja manjim dijelom čini zapadnu granicu BiH i Hrvatske. Po nekim prepostavkama naziv rijeke Una potiče od latinske riječi uno, što ima značenje jedna, jedina. Kroz Bosansku Krupu protiče ova smaragdna rijeka koja se u samom središtu grada račva na više rukavaca i tako stvara riječna ostrva (ade) koje su povezane malim drvenim mostovima.

Bosanska-Krupa

800px-River_Una,_BiH

bosanska_krupa_winter_by_tayachan-d4oyrlu

3. Krušnica je pritoka Une.Vrelo rijeke Krušnice se nalazi 6 km od Bosanske Krupe.  Vrelo je impresivan prizor moći vode, a sama rijeka je mirna i čista. Cijeli tok rijeke je pitak, a interesantno je i to da se rijeka Una s dva svoja kraka prvo ulijeva u Krušnicu da bi se zatim rijeke spojile u divljem brzacu.

Krusnica-panorama-web

14368b

images

4. Zeleni otoci predstavljaju osam ada povezanih drvenim mostovima na kojima se nalaze razni sadržaji poput dječijeg igrališta, teretane na otvorenom i odbojkaškog igrališta, ali su i prostor za relaksaciju, šetanje i odmaranje.

114870002

4

5. Izletište Šujnovac je mjesto za šetnju, rekreaciju, čist zrak, dio prirodne ljepote ovoga grada.

Izletište šujnovac Bosanska Krupa_(1)

119575807

6. Prijevoz u lađi s jedne obale na drugu je nešto prekrasno i što će vas sigurno oduševiti.

01_krusnica_river

7. Blizina bogomolja triju vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, katoličke crkve, džamije i pravoslavne crkve ukazuju na zdravi život koji vlada u ovom gradu.

Bosanska-Krupa-foto-Silvio-Stancl7

8. Pečeno kestenje vas zove sa svakog kraja ovog grada i njegov opojni miris i okus donosi veću čar kišnim jesenjim danima.

1c0dd68a746d381b7defa6cc9dbda6c8_content_xl

9. Kušajte kestenov med koji je prepoznatljiv u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, jako ljekovit, ali i ukusan.

kestenov_med_02

© Divithana, 2013