Bodrum – Turski Santorini

Bodrum – Turski Santorini

Proljeće 2014. godine slušam na televiziji i radiju bruje reklame o hit turističkoj destinaciji za ljetovanje u Turskoj, Bodrum. Do tada uopće nisam  razmišljala o Bodrumu kao mom izboru za ljetovanje, iskreno zbog toga što nisam ni znala za njega, zapravo nisam obraćala pažnju, pažnja je uvijek  bila usmjerena na dobro poznati Antalijski zaljev, gdje sam često ljetovala sa svojom porodicom. Odmah mi se u glavi javi misao “dobro bi bilo probati nešto novo” i istog trena posegnula sam za mapom Tuske, kako bih “istražila” gdje je tačno smješten, meni tada misteriozan, grad.

Bodrum grad lokacijaBodrum se nalazi se na obali Egejskog mora, “preko puta” grčkog otoka Kos. U 11. stoljeću prije nove ere bio je grčka kolonija i bio je poznat pod imenom  Halikarnas, a u srednjem vijeku bio je pod perzijskom vlašću i bio je poznat pod imenom Petronium. Grad, zapravo gradić ako je suditi prema broju stanovnika, a ima ih oko 30 000, nekada je bio ribarsko selo, a danas je poznato tursko ljetovalište koje privlači brojne turiste. Tako svake godine  u Bodrum dođe nekoliko stotina hiljada  turista.

Ukoliko se odlučite ljetovati u Bodrumu, primjetit ćete da agencije ne nude smještaj u samom centru Bodruma, nego da su hoteli koji su u ponudi uglavnom smješteni u različitim pokrajinama poluostrva na kojem se nalazi Bodrum, poput Gumbet, Torba, Turkbuku, Turgutreis itd. Ukoliko ipak odlučite sami proguglati i pronaći za sebe hotel  u centru Bodruma morate biti spremni na daleko više cijene i daleko manje mira i vremena za spavanje, zbog noćnog života po čemu je Bodrum, između ostalog poznat.

gumbet-bodrum-dolmusKako nisam željela da budem daleko od centra grada, izabrala sam pokrajinu Gumbet, koja je najbliža centru Bodruma i nalazi se na udaljenosti od cca 5 km. To je bilo dovoljno daleko da noću mogu mirno spavati, a dovoljno blizu da mogu lokalnim prevozom otići do grada. Kada smo već kod prevoza do centra grada, možete birati između prevoza taksijem koji košta oko 28 turskih lira, što je približno 20 KM  ili tradicionalnog turskog prevoza, što je nešto poput mini buseva ili približnije kombija tzv. “dolmuši”, koji koštaju 3 turske lire po osobi u jednom smjeru što je oko 2 KM. Ja sam izabrala prevoz kombijem, dijelom zbog velike razlike u cijeni, a dijelom zbog toga što volim probati voziti se lokalnim prevozom sa stanovnicima grada i svakom bi preporučila da proba takvu vožnju, nezaboravno pozitivno iskustvo. I like it a lot! 🙂

Gumbet kao posebno mjesto ima također svoj centar koji je mnogo bliže hotelima i moguće je prošetati do njega. Međutim ako se odlučite za shopping, ne bih vam preporučila da to činite u centru Gumbeta, nego da kupujete u centru Bodruma. Iako se čini logično da su cijene i trgovci manje pristupačni u centru Bodruma, zapravo je suprotno. U centru Gumbeta su nešto više cijene, ali su trgovci mnogo neljubazniji nego u centru Bodruma, a što se tiče ponude proizvoda, ona je ista.

Klima u Bodrumu je umjereno sredozemna. Ljeta su mnogo prijatnija nego u drugim mjestima na ovoj obali zahvaljujući tome što je Bodrum više pod klimatskom uticajima hladnog Egeja. Ja sam bila oduševljena klimom, boravila sam tamo krajem augusta, dnevne temperature su se penjale do čak 38 stepeni, ali mi uopšte nije bilo vruće, jer nema one vlage i “sparine” u zraku na koju se svi žalimo kada  se temperatura na ljestvici popne tako visoko. A noći u Bodrumu su tek posebna priča, tako svježe i ugodne, čim sunce pobjegne za zapad.

Šta posjetiti u Bodrumu?

vjetrenjaceNa brdu između Bodruma i Gumbeta nalazi se sedam vjetrenjača koje su napravljene od kamena i obložene daskama, datiraju iz sredine 18. stoljeća.  Ove vjetrenjače u prošlosti su služile za prehranu mještana, oni su ih koristili za mljevenje brašna. Trenutno se radi na njihovom obnavljanju kako bi još više privukle domaće i strane turiste.

 

 

Amazonomachy_Halicarnassus_BM_1006U centru grada nalazi se jedno od sedam svjetskih čuda, a to je Mauzolej, nadgrobni spomenik koji je sagrađen u čast perzijskog kralja Mauzola, a podigla ga je njegova žena Artemizija II. Vjeruje se da je ova grobnica izgrađena oko 350 godina prije nove ere. Poslije 16 stoljeća, koliko je bio u odličnom stanju, zemljotres koji se tada dogodio, oštetio je krov mauzoleja i njegove kolonade. A početkom 15. stoljeća kada su Vitezovi svetog Jovana okupirali okolinu i Halikarnas, izgradili su veliki krstaški zamak i tom prilikom koristili su i materijal od koga je bio izgrađen oštećen mauzolej. Danas se u Bodrumu i dalje može videti krstaški zamak, a u strukturi njegovih zidina obrađeni kameni i mermerni blokovi. Od mauzoleja je ostao samo temelj, a sačuvane su neke skulpture, kao i više unutrašnjih dekoracija na kojima je prikazana bitka između Starih Grka i Amazonki.

dvorac sv. petraDvorac Svetog Petra, poznat i kao Petronium, nalazi se na dominatnom mjestu u gradu, u sredini luke prepune luksuznih jahti i jedrenjaka. Dvorac danas ima funkciju muzeja, tu se sada nalazi Podvodni arheološki muzej. Vrlo lijep i spektakularan, ovaj dvorac jedan je od najbolje očuvanih svjetskih spomenika koji potiče iz srednjeg stoljeća. Ima prelijepu baštu, a sa njegovih zidina pruža se veličanstven pogled.

bodrum_halicarnassus_2

Svjedok velike prošlosti Bodruma i najočuvanija ostavština Halikarnasa je i njegov amfiteatar iz 4. stoljeća prije nove ere, također, izgrađen u periodu vladavine kralja Mauzola. Kapacitet amfiteatra je 13.000 mjesta, a sastoji se do tri različita dijela: mjesta za publiku, mjesta za orkestar i scene. Danas ga grad koristi za festivale i razne kulturne manifestacije.

bodrum_arhitekturaBodrum je poznat po specifičnoj arhitekturi. Naime svi objekti moraju biti bijele boje sa maksimalno dvije etaže, kako bi se zadržao specifičan izgled, te kako bi podsjećao na nekadašnje ribarsko selo. Ovakva arhitektura dosta podsjeća na arhitekturu grčkog grada Santorinija, što je razumljivo obzirom da je nekada bio grčka kolonija te zbog blizine grčkih otoka.

Bodrum-dzamijaU centru grada nalazi se velika luka sa luksuznim jahtama i bezbroj malih uličica u kojima se bez brige možete “izgubiti” razgledajući izloge sa zlatom, kožom, začinima, slatkišima itd. Ono što je meni posebno privuklo pažnju, a nalazi se u samom centru grada, je džamija sa minaretom zidanim od cigle, koja je, prema riječima vodiča, stara preko 500 godina.

Pomalo negativan utisak na mene je ostavilo, što ne mora značiti da bi tako bilo i kod nekog drugog, to što ima dosta “domaćih” turista, Turaka. Ljetujući do sada, kako sam na početku spomenula, u antalijskom zaljevu primjetila sam turiste iz različitih zemalja Evrope. Nemam ništa protiv Turaka, ali su ipak malo bučni za moje zahtjeve odmora. Druga stvar je što su standardi hotela nekako drugačiji, hoću da kažem da se hotel sa 5 zvjezdica u Bodrumu ne može porediti sa npr. hotelom od 5 zvjezdica u Kemeru, čini se kao da je nižeg ranga, dok su cijene iste.

bodrum arhMeđutim sve u svemu mene je Bodrum oduševio 🙂 kristalno čisto i toplo more, fantastična klima, historijske znamenitosti, specifična arhitektura, raznovrsna ponuda hrane i mnoge druge pogodnosti svakako su dobri razlozi da mozda već slijedeće ljeto posjetite Bodrum.

 

© Divithana, 2013