Znaš li biti sretna?

Znaš li biti sretna?

Znam da znaš biti tužna, kukati nad životom. Kako ti se ne da sreća, a uvijek ti na dohvat ruke. Znam da znaš biti tužna i prepusiti se šejtanu, zaboraviti blagodati vremena, zdravlja i obilne nafake što je nazivaš malom. Znam da znaš biti tužna zbog nečeg što neko misli ili ti je neko rekao usput ili si negdje čula. Pogodi te to i uništi tvoj dan pa si teška sama sebi, teško ti je namaz obaviti , ručak spremiti, ne da ti se ni čitati knjigu za koju si jedva čekala da nađeš vremena. Ne da ti se ni pričati sa tvojim voljenima. Zatvaraš se u sebe, tijelo se jos drži, ali duša posustaje.

Osmijeh nestaje s tvog lijepog lica i postaješ mrzovoljna. Zbog čega, draga moja? Zbog toga što si čula nešto o sebi što ti se ne sviđa? Pričaju ti iza leđa ili su ti rekli u lice, podjednako teško ti pada? Možda si tužna i zbog toga što drugi imaju baš ono za čime ti silno žudis pa se pitaš gdje je tu pravda, jer oni to ne zaslužuju? Otkud znaš? Otkad ti o tome sudiš šta je sreća i ko treba da je ima? Pitaš se šta još treba da uradiš? Kao žrvujes se već dovoljno i pun ti je život iskušenja? Zamišljaš sreću kao buduće stanje,  kao da ti nešto sad nedostaje?

Znaš li ti biti sretna? Znaš li se zahvaliti Allahu na blagodatima? Znaš li se zahvaliti voljenima što su tu i što čine toliko toga za tebe? Znaš li ti biti sretna? Znaš li pomirisati travu u rano proljeće? Znaš li zagrliti porodicu? Znaš li skočiti od radosti tim svojim zdravim nogama i zaplakati očima koje vide? Znaš li se još radovati šuštanju lišća dok hodaš parkom u jesen? Znaš li se upustiti u igru sa djecom- biti dijete? Znaš li smijati iskreno od srca? Smijati se tim trenucima što čine sreću?  Znaš li biti sretna i zaokupljena sobom bez brige o tuđim stvarima i životima i tome šta ko ima, a ti nemaš? Sta je ko rekao o tebi, učinio ti ili pomislio? Znaš li da sreća nije maštanje o budućnosti ili stanje koje budućnost nosi?

Sreća ti je to sad što imaš, samo si malo slijepa, zauzeta nebitnim. Sreća ti je znanje. Znanje je sreća. Igra riječi. Bitno je da si suštinu shvatila.

© Divithana, 2013