U okrilju zinaluka

U okrilju zinaluka

Lavež pasa je odjekivao ulicom. Nervozno sam se okretala čas na jednu, čas na drugu stranu kreveta. Što sam više željela zaspati, ne bi li barem večeras potisnula misli, san kao da je sve više bježao od mene. Pogledala sam niz svoj sokak. Ulična lampa je pružala svjetlost duž kaldrme, dok se vjetar veselo poigravao njenom sjenom. Ovaj prizor me je uvijek umirivao. Mogla sam satima gledati niz kaldrmu, tražeći odgovore na pitanja koja su me mučila. Ma koliko se trudila, noćas nisam uspijevala umiriti svoje misli, a kamoli pronaći pravi odgovor. Jačina kojom mi je srce tuklo je ostavljala snažnu bol u prsima. Baš kao što se pletivo okreće pod mačijim šapama, tako su se i misli smjenjivale u mojoj glavi.

„Gospodaru, sačuvaj mi Sumejju!“ – kroz jecaj sam ponavljala tu rečenicu. Otvorila sam Kur’an i počela učiti. Minute su prolazile. Svaki novi ajet kao da mi je davao sve veću snagu i nadu da će sutra sve biti bolje. Kao da će mi na krilima jutra dolepršati, poput ptice, moja Sumejja – kakvu je pamtim. Osjećala sam olakšanje. Kada sam pogledala na sat bilo je poprilično kasno. „Još ovu stranicu i idem spavati.“ – rekla sam sama sebi, a baš ta stranica je, poput školjke koja skriva biser, čuvala odgovor na moj nemir. Drhtavim glasom sam izgovarala ajete: „“O Merjema,” – rekoše oni – “učinila si nešto nečuveno! Hej ti, koja u čednosti ličiš Harunu, otac ti nije bio nevaljao, a ni mati tvoja nije bila nevaljalica.”

Razmišljala sam o ovim ajetima i o mojoj Sumejji. Njena majka je bila prva djevojka u selu koja je mahramu stavila. Bilo je to još u Titino doba. Otac joj je prošle godine išao na hadždž. Oboje su završili medresu. Sumejja i ja smo bile jako dobre prijateljice. Upoznale smo se u prvom razredu medrese. Kao da mogu oživjeti one prve trenutke u internatu, prve noći po dolasku u medresu. Sve do jedne smo bile uplakane, strepeći od onoga što nas čeka sutra. Tek odvojene od majčinih dimija. Nedovoljno spremne i jake da se odupremo blještavim izazovima velikog grada. Moja Sumejja je uvijek bila čedna i poštena djevojka. Što bismo mi u mom selu rekli ‘imala je čistu čehru’. Nikada nikome nije napakostila, niti je željela drugima zlo. Pomagala je svima koliko je mogla, ako ništa barem rječju i toplim zagrljajem. Ponekad bih je krišom posmatrala. Ta njena smirenost  i blaženost iz koje je izbijala čistota me zapanjivala. Voljela sam je. Često bismo raspuste zajedno provodile. Kod njenih. Na selu. I njenu majku sam voljela. Uvečer bismo do kasno u noć razgovarali sa njom. Njeni savjeti, koje je nesebično dijelila, su mi mnogo pomogli poslije u životu. Ah, Bože dragi! Sumejja je u mnogočemu sličila svojoj majci. Voljela sam je.

Po završetku medrese putevi su nam se razdvojili. Nismo tako planirali, ali eto, desilo se. Ona je upisala Žurnalistiku na Političkim naukama, a ja sam krenula putevima arapskog jezika. Kako je vrijeme odmicalo tako su i naši susreti bivali rjeđi, a naši razgovori su postajali prazniji. Kao da je dosta riječi ostalo neizgovoreno. Primjećivala sam da se moja Sumejja mijenja. Postala mi je tako dalekom i stranom, da bih se nekad zapitala da li je to ona moja Sumejja.

Nikad nisam voljela kafiće i zatvorena mjesta. Draže su mi bile duge šetnje obalom Miljacke. Često bih tako sa Lejlom sate provodila u šetnji i razgovoru. Lejlu sam upoznala na drugoj godini. Simpatična djevojka. Najčešće bismo razmjenjivale mišljenja o aktuelnim političkim dešavanjima u državi. Jednu večer mi je predložila da odemo u neki novi kafić, blizu je fakulteta, a i ne dolazi puno raje. Idealno za poslovne ljude i penzionere. Baš ono što nama treba. Kafić je bio napola prazan, iako je bio petak uvečer. Izlazna noć. Potražili smo najudaljeniji kutak. Pogled mi je pao na dvoje ljudi koji su sjedili nedaleko od nas. Momak i djevojka. Tu su negdje naših godina. Zaneseni prividnom ljubavlju i užarenom strašću. Nesvjesni naše blizine. Kušali su zabranjeno voće. Ta scena je vjerovatno nešto što viđam svakodnevno, ali je na mene ostavila neizbrisiv trag. Djevojka je nosila mahramu. Oborila sam pogled. U jednom trenutku mi je glavom prostrujalo sve ono što su nam profesori u medresi govorili: „Djevojke, čuvajte svoju čast!“ ; „Kad se jednom obraz uprlja nema povratka.“ ; „Iz kuće samo sa abdestom izlazite!“ ; „Halal će vam biti slađi ako se budete držali dalje od harama!“ ; „Budite takvog morala da se sutra na Sudnjem danu ne zastidite svog Gospodara!“

Nedugo nakon našeg dolaska mladić i djevojka su pokupili svoje stvari i krenuli. Prolazeći pored nas djevojka je podigla glavu i pogledala me. Bila je to moja Sumejja. Nisam mogla izustiti ni riječi. Nisam se čak ni osmjehnula. Moja Sumejja. Oličenje čednosti i čistote. Moja Sumejja. U njenim očima više nije bilo sjaja. Njena čehra više nije bila blistava kao nekada. U potpunosti se predala okovima grijeha. Skinuvši plašt čednosti dopustila je mračnoj crnini da zaposjedne njezino dobro srce. Moja voljena Sumejja…

© Divithana, 2013