Sedmica 8/52: Hidžama

Sedmica 8/52: Hidžama

Dužnost nam je voditi računa o svom  zdravlju. U moru informacija o tome šta je zdravo, šta nije, samo se još više zbunimo i ne znamo odakle krenuti i šta od svega treba primjenjivati, a šta ne. Jedna od stvari oko koje ne trebamo imati nikakve dileme je hidžama. Dokazane su njene brojne blagodati i efekti na naš organizam, a dovoljno je reći da je to sunnet Poslanika s.a.v.s. pa da je svako od nas praktikuje.

Šta je ustvari hidžama?

Hidžama je medicinska metoda lokalnog puštanja krvi. Hidžama se izvodi zarezivanjem kože, sterilnim i jednokratnim instrumentarijem, te vakum sukcijom u određenim regijama, čime se eliminiše sadržaj iz potkožnog tkiva. Savremene naučne medicinske studije, koje se provode u svijetu, pokazale su da postoji evidentna razlika u sastavu kapilarne krvi uzete iz prsta (odakle se obično uzima za analizu) i one uzete prilikom hidžame. Laboratorijski nalazi pokazuju tu razliku. Eliminisana masa sadrži 80 – 90% biološkog i hemijskog “otpada”, a samo 10 – 20% krvnih elemenata. Biološke materije koje moramo eliminisati nastaju kao proizvodi našeg metabolizma, a intenzivnije se stvaraju kao posljedica stresa, nekretanja te štetnih životnih navika (nespavanje, pušenje, sjedeći način života itd). Hemijske otpadne materije su  toksini koje u organizam unosimo hranom, vodom i zrakom, te brojnim lijekovima. Hidžama pomaže zdravom organizmu da očuva ravnotežu odnosno zdravlje, te se primjenjuje preventivno, sa ciljem očuvanja zdravlja kod zdravih osoba. U slučaju kada je došlo do poremećaja zdravlja ili nastanka bolesti, onda hidžama pomaže bazičnom regulatornom sistemu da ponovo uspostavi ravnotežu i dođe do zdravlja. Tada djeluje kurativno, dakle liječi. Do sada nisu zabilježeni  neželjeni efekti niti nus-pojave hidžame.

Mini zadatak: Provjerite koji su to povoljni dani za hidžamu za naredni mjesec  i zakažite hidžamu, zajedno sa prijateljicom, mamom, svekrvom, sestrom… Neka vam to bude redovna praksa.

Tema sedmice:

Na FB stranici Dnevnik jedne hidžabice ove sedmice razmjenjujemo savjete i iskustva na temu hidžame. Da li ste radili hidžamu? Kakvo je bilo iskustvo i da li ste osjetili promjene na svom zdravlju? Ako niste nikad radili zašto ne? Imate li neke dileme? Gdje se sve može otići na hidžamu?

Pridružite nam se ❤

 

Izvor: Dnevnik jedne hidžabice

© Divithana, 2013