Sedmica 7/52: Voda, voda, voda

Sedmica 7/52: Voda, voda, voda

Voda, voda, voda.

Ne možemo dovoljno puta ponoviti koliko je voda bitna i koliko je važno da se redovno hidratiziramo. Međutim, kada obaveze navale sa svih stana zna se desiti da satima ne popijemo ni kap vode (koliko li vas sada na ovo klima glavom?)  Nismo ni svjesni kako to loše može da djeluje na naš organizam. Šta je rješenje? Imati stalno pored sebe flašu s vodom- u torbi, na stolu… I onda pijuckati po malo, a ne čekati da ožednimo.  Ljepša koža, kosa, manje glavobolja, bolje funkcionisanje cijelog organizma, samo su neke od stvari na koje utiče hidratacija.

Način na koji pijemo vodu je također bitan. Tu je dovoljno da se pridržavamo sunneta Poslanika Muhammeda a.s., jer danas možemo naći brojne članke i naučna istraživanja o  dobrobiti pijenja vode sjedeći, pijenja vode u gutljajima, pijenja vode sobne temperature, a to je nešto što je Poslanik a.s. praktikovao prije 1400 godina.

Mini zadatak: Nabavite sebi flašu za vodu (po mogućnosti staklenu) i imajte je uvijek pored sebe. Stavite na flašu gumice za kosu raznih boja i smjestite ih na dno. Svaki put kada završite sa ispijanjem flaše vode, pomjerite gumicu prema vrhu. Na kraju dana znaćete koliko ste popili vode i da li treba da povećate unos.

Dodatni zadatak: trudite se da uvijek pijete vodu sjedeći. To je sunnet Poslanika a.s. a i donosi brojne dobrobiti za organizam.

Tema sedmice:

Na FB stranici Dnevnik jedne hidžabice ove sedmice razmjenjujemo savjete i iskustva na temu hidratacije. Koliko pijemo vode dnevno? Da li nam je to dovoljno? Koji su tips and tricks da povećamo unos vode u organizam?

Pridružite nam se ❤

 

Izvor: Dnevnik jedne hidžabice

© Divithana, 2013