Sedmica 2/52: Pilula zahvalnosti za zdravo srce

Sedmica 2/52: Pilula zahvalnosti za zdravo srce

Primjetila sam kod sebe da me često obuzme ljutnja, da se lako isfrustriram, da budem nezadovoljna, nezahvalna. Nisu mi se sviđale te osobine kod mene, ali nisam znala ni šta da radim sa sobom kada me obuzmu te negativne emocije. A onda sam pokušala jedan eksperiment. Kada god me obuzme ljutnja ili frustracija, odmah primjenim lijek: pilulu zahvalnosti. Pokušam odmah da razmišljam o tome na čemu sam sve zahvalna u toj situaciji i nevjerovatan je efekat. Zahvalnost kao voda zaljeva vatru ljutnje i frustracije. Imala sam konkretnu situaciju da smo trebali negdje da idemo porodično i ja sam sve isplanirala, organizovala, da bi na kraju sve to palo u vodu i morali smo ostati kod kuće. Na prvu sam bila i ljuta i tužna i isfrustrirana, a onda sam počela razmišljati da možda nije ni tako loše ostati kod kuće, provesti vrijeme u užem krugu porodice, malo s djecom provesti kvalitetnije vrijeme, družiti se, imati neke zanimljive aktivnosti… Odjednom je ljutnja nestala a zamijenio je osjećaj zahvalnosti i zadovoljstva Njegovim određenjem. Odjednom sam bila svjesna da u tom trenutku trebam biti baš tu gdje jesam. Divan i smirujuć osjećaj.

 

Mini projekat:

Kada nas obuzmu emocije ljutnje, frustracije, nezadovoljstva, uzeti ”pilulu zahvalnosti”: nabrojati minimalno pet stvari na kojima smo u tom trenutku zahvalni. Obratiti pažnju kako se nakon toga osjećamo.

 

Tema sedmice:

Na FB stranici Dnevnik jedne hidžabice ove sedmice razmjenjujemo savjete i iskustva na temu zahvalnosti i kako nam zahvalnost pomaže u suočavanju sa negativnim emocijama i situacijama. Pridružite nam se ❤

 

Izvor: Dnevnik jedne hidžabice

© Divithana, 2013