Sedmica 10/52: Umjerenost u ishrani

Sedmica 10/52: Umjerenost u ishrani

Ima jedan hadis čija bi primjena mogla spriječiti mnoge bolesti u tolikoj mjeri da bi bolnice i apoteke bile skoro prazne.

“Čovjek goru ‘posudu’ od stomaka ne može napuniti. Dovoljno mu je nekoliko zalogaja koji će mu kičmu ispraviti. A ako ga već mora puniti, neka trećinu napuni hranom, trećinu pićem a trećinu neka ostavi za disanje.”

Umjerenost u uzimanju hrane ima također veliki utjecaj i na srce i njegovo zdravlje. Neznatno konzumiranje hrane ima za posljedicu da omekša srce, ojačava pronicljivost, u duši stvara poniznost, slabi strast i srdžbu. Prekomjerno uzimanje hrane ima suprotne posljedice.

Ako želimo zdravlje našeg tijela ali i srca, moramo povesti računa o umjerenosti u našoj ishrani.

Mini zadatak:

Pokušajte primjeniti pravilo trećine na svoj obroke: jednu trećinu stomaka ispunite hranom, jednu trećinu vodom a jednu trećinu ostavite praznom. Obratite pažnju na to kako se osjećate.

Tema sedmice:

Na FB stranici Dnevnik jedne hidžabice ove sedmice razmjenjujemo savjete i iskustva na temu umjerenosti u ishrani.  Na koji način primjeniti pravilo trećine u ishrani? Kako se izboriti sa pretjerivanjem u hrani? Kako riješiti problem emocionalnog prejedanja? Iskustva, savjeti, tips and tricks 🙂

Pridružite nam se ❤

Izvor: Dnevnik jedne hidžabice

© Divithana, 2013