Savjetodavna uloga žene muslimanke

Savjetodavna uloga žene muslimanke

Svjesna i bogobojazna žena muslimanka ne zadovoljava se samo čistotom svoje duše od loših osobina, nego savjetuje svaku ženu koja joj dođe, a koja je skrenula od Allahove upute. A koliko samo ima žena u ženskim društvima koje su mnogo grješne i koje imaju potrebu za tim da ih neko posavjetuje, da im skrene pažnju na pravi put, kojim je Allah naredio da se ide.

Dijeljenje savjeta od mudre žene muslimanke nije njena dobrovoljnost, blagonaklonost niti plemenitost, nego je to obaveza na koju je vjera podstiče. Pa čak, sama vjera je savjetovanje, kao što nas je o tome obavijestio plemeniti Poslanik, s.a.v.s., riječima:
„Vjera je nasihat (iskren i čist odnos).“ -Rekli smo: „A kome)“ –Odgovorio je Poslanik, s.a.v.s., „Allahu, Njegovoj Knjizi i Njegovom Poslaniku, rukovodiocima muslimana i općenito svim muslimanima.“

Časni ashabi zavjetovali su se Poslaniku, s.a.v.s., na namaz, zekat i savjetovanje svakog muslimana. O tome svjedoče riječi Džabira bin Abdullaha, r.a.:
„Zavjetovao sam se Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., da ću obavljati namaz, davati zekat i da ću savjetovati svakog muslimana.“

Divne li su riječi Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji kaže: „Vjera je nasihat (iskren i čist odnos).“ Sažeo je i sabrao cijelu vjeru u jednu riječ – savjetovanje, kako bi svakom muslimanu ukazao na vrijednost savjetovanja i na njegov veliki trag koji ono ostavlja na život pojedinaca, porodica i društava. Savjetovanje se nije raširilo ni u jednom narodu, a da nisu bili upućeni na pravi put i nije nestalo savjetovanje ni u jednom narodu, a da nisu mnogo zalutali.

Stoga, savjetovanje i jeste bilo jedna od prvih stvari na koje se zavjetovao musliman Vjerovjesniku, a.s., i ono dolazi nakon namaza i zekata, kao što se to vidi iz prethodnog hadisa Džabira bin Abdullaha.

U izjednačavanju savjetovanja s namazom i zekatom i u zavjetovanju ovog časnog ashaba Allahovom Poslaniku, a.s., nalazi se dokaz vrijednosti savjetovanja na vagi djela čovjeka muslimana, kao i opasnosti od njegovog završetka na ahiretu. Savjetovanje je i jedna od vrlih osobina iskrenog i bogobojaznog muslimana, koji vodi brigu o svom lijepom ishodu na dan kada će ljudi stati pred Gospodara svjetova.

Stoga znamo da je odgovornost u islamu općenita i da obuhvata i muškarce i žene, svako odnjih odgovoran je u njegovom društvenom okruženju, kako nam je pojasnio Allahov Poslanik, u riječima:
„Svi ste vi pastiri i svaki pastir će biti odgovoran za svoje stado. Vladar je pastir i odgovoran je za svoje stado, i čovjek je pastir svojoj porodici i odgovoran je za svoje stado, i žena je pastirica u kući svog muža i odgovorna je za svoje stado, i sluga je pastir u imetku svoga gospodara i odgovoran je za svoje stado. Dakle, svi ste vi pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado.“

Ako to znamo, spoznali smo odgovornost žene u pružanju savjeta svakom onom kome će koristiti njen savjet u okruženju u kojem ona živi.

-odlomak iz knjige ‘Ličnost žene muslimanke’, autor dr. Muhammed Ali el-Hašimi-

© Divithana, 2013