Šampon za pokrivene žene?

Šampon za pokrivene žene?

L’Oréal je ovih dana pokrenuo kampanju za novu liniju šampona, pod nazivom Elvive World of Care. Rekli bismo kampanja k’o kampanja, još jedna nova linija šampona koja će većini žena zakomplikovati izbor pri sljedećoj kupovini, i to je to. No, specifičnost ove kampanje je što je jedna od promotorki Amena Khan, britanska blogerica i poduzetnica. Ona žena uz čije smo youtube tutorijale za pokrivanje ‘odrastale’ sve mi koje smo se pokrile prije 5-10 godina.

Neću ulaziti u kvalitet proizvoda, jer vjerujem da suštinski nisu izmislili ništa novo. Ali, činjenica je da je u pitanju pametan marketinški potez ove svjetski poznate kompanije. Ljudi su jednostavno svjesni kako će na ovo reagovati većina pokrivenih žena: ‘L’Oréal je tako divan, odsad ima da više kupujem njihove proizvode’. Teško žabu u vodu. Žene ko žene, jel. Pogotovo mi muslimanke koje smo svakodnevno žrtva različitih diskriminacija, naprosto automatski zavolimo one koji nas kako-tako priznaju. Iako je preočito da je L’Oréal ovim prije svega nanijetio da napravi dobar marketing nove linije šampona i pridobije simpatije ogromne populacije muslimanki, ipak je taj potez usputno i nama bitan. Za muslimanke na Zapadu je ovo dodatni korak da budu primijećene, prihvaćene, i da se, eventualno, sruši neka predrasuda takvom vrstom integrisanja. Vjerujem da je Amena iz tog razloga i pristala da bude dio jedne takve kampanje.

Iako je L’Oréal prvi koji je uključio pokrivenu ženu za svoju globalnu kampanju, nije istina da je L’Oréal prvi koji je shvatio da i mi peremo kosu. Henkel sa Schwarzkopfom i Unilever sa Sunsilkom su godinama prije napravili poseban šampon za pokrivene i fokusirali se na tržišta sa milionima pokrivenih žena (Henkel je čak poklanjao maramu uz šampon!).

Unilever je za malezijsko tržište napravio i reklame za šampon, u kojima se pojavljuju pokrivene žene:

A mi se ibretimo što nas raja pita jel se kupamo s maramom na glavi…

U savremenom dobu je teško ne pokleknuti pred svim tim reklamama. Začas te uvjere da ti nešto treba! No, koliko god nam bilo simpatično što su konačno shvatili da postojimo, moramo biti svjesne da je neki čiko (ili teta) u toj kompaniji fino izračunao da će od ovakve kampanje imati više koristi nego štete – i, bum, eto kako će se prodati milioni šampona! Dakle, hvala na korektnosti, ali to ne znači da zbog toga novcem moramo iskazivati zahvalnost! Ne znam za vas, ali ja ostajem pri svom litarskom pakovanju Afroditinog šampona od bijelog luka.

Nego, smislite kakav konkretan proizvod da nam kosa ne bude očajno slijepljena kad skinemo potkapu.

© Divithana, 2013