Pojednostavi

Život ne mora biti komplikovan. Nekako se danas nameće taj standard, da ako nismo stalno u frci, ako ne ponavljamo stalno kako nemamo vremena, ako nam nije sve komplikovano, onda jednostavno nismo kvalitetni. Zanemaruje se ljepota jednostavnosti, tišine, fokusa, a nameće se ta neka zauzetost, trka, frka, kao standard uspjeha. A kao rezultat pati porodica, pati zdravlje, sve pati.

Pokušajte malo usporiti, riješiti se te zauzetosti koja je svrha samoj sebi, fokusirati se na ono što se upravo dešava tu i sada, a ne razbijajući glavu šta je bilo jučer ili šta će biti sutra. Nije nimalo lako doći do tog stadija. Ali zato ko dođe može da otkrije čitav svijet i ljepotu jednostavnosti i koji efekat ona može da ima na život. Čini nam se da ako komplikujemo tek onda možemo da uspijemo, a ustvari je ključ u jednostavnosti.

Slijedeći put kad naiđe val frke, nereda, ne znaš šta ćeš prije, zastani malo, udahni duuuuboooko a onda izdahni. Fokusiraj se na disanje i dopusti da iz glave nestane sva panika i nered.

Uvrsti u svoj život što više ”tihih” trenutaka. Moj je omiljeni onaj oko sabah namaza, kada se čini da cijeli svijet spava, nema buke, nema frke, već samo tišina, vertikala i ja. Ljepota!

Kao što sami imperativ ”pojednostavi”, kaže- po jedno stavi, redaj u svom životu jedno po jedno, a ne milion stvari odjednom. I ubrzo ćeš shvatiti da je ljepota i bit zaista u jednostavnosti.

Izvor: https://dnevnikjednehidzabice.wordpress.com/

© Divithana, 2013