Malim koracima na dalek put

I najmanji trud i doprinos može imati veliki uticaj na živote drugih ljudi, je moto kojim smo se vodili u osnivanju i radu Udruženja DOBRO. Ako svako da od sebe ponešto, na kraju se skupi puno toga i nekome olakša život. Taj isti princip se može primjeniti i na naše pojedinačne živote. Ne treba zanemarivati mali trud i male korake. Čini nam se da smo napravili neki sitni korak, a kada se zbroji puno tih sitnih koraka vidimo da smo prošli dalek put.

Mi svi imamo tendenciju da razmišljamo o krupnim koracima odnosno rezultatima. Želim da smršam 10 kg, želim da naučim njemački jezik, želim da proučim cijeli Kur’an, želim da napišem knjigu… I onda s takvim stavom izvagamo se prvi dan i ako ne vidimo da je već jedna kila manje mi se demorališemo i odustajemo. A ustvari onih 100gr manje koje smo vidjeli treba da nam kažu da će tim tempom za deset dana to biti 1kg manje, za mjesec dana 3kg manje, a za svega tri mjeseca 10 kg manje. Ali mi sve hoćemo preko noći.

Sve te velike stvari, ciljeve, želje, treba razbiti na puno malih i onda se svaki dan fokusirati na ispunjenje tog jednog malog cilja. Ako želim da za godinu dana proučim cijeli Kur’an, to znači da svaki dan treba da proučim 1,5 stranice. To ne zvuči tako strašno, zar ne?

Tako i naša uloga u svijetu. Čini nam se da smo sitni, da ono što mi radimo nema nikakvog uticaja na ogromni svijet i milijarde drugih ljudi. Ali nije tako. Pozitivna mreža se vrlo lako gradi. Krenemo od sebe i svojih postupaka. Evo npr. ekološka osvještenost. Ako sam ja ekološki osvještena, vodim računa o (ne)korištenju plastičnih kesa, korištenju obnovljivih resursa energije, pravljenju komposta razgradnjom organskih stvari i moja djeca i muž će to vidjeti i prihvatiti. Oni će zatim postati primjeri u svom okruženju, u školi, na poslu, među prijateljima, gdje će neko također to prihvatiti kao princip i dalje širiti pozitivnu mrežu.

Ima ona izreka- čovjek je pokušavao da promjeni svijet pa nije uspio promijeniti ni sebe. Čovjek je promijenio sebe, pa je promijenio i cijeli svijet.

Ne treba zanemarivati snagu sitnih koraka koje napravimo u životu, već se baš na njih trebamo fokusirati svaki dan. A onda s vremena na vrijeme zastati i pogledati koliko su nas daleko doveli ti sitni koraci, pa nastaviti dalje, svjesni da koračamo malim koracima do velikog cilja.

Izvor: https://dnevnikjednehidzabice.wordpress.com/2015/01/07/malim-koracima-na-dalek-put/

© Divithana, 2013