Facebook anestezija

Facebook anestezija

Bila sam nešto bolesna taj dan. Pokušala sam da okupiram sebe čitanjem. Nije išlo. Pokušala sam da slušam neko korisno predavanje. Samo me je živciralo. A onda sam otišla na Facebook. Deset minuta, petnaest, pola sata… Apsolutno sam zaboravila da me išta boli. Totalna anestezija. Odjednom mi je postalo jasno zašto je Facebook toliko popularan. Svi imamo nekih problema, finansijskih, porodičnih, zdravstvenih, ljubavnih, egzistencijalnih… a kada odemo na Facebook, otupimo, ne razmišljamo o tim problemima. Zašto se danas ljudi toliko bave tuđim životima? Zato jer onda ne moraju razmišljati o svom životu.

Lakše je otupiti, spucati sebi neku anesteziju, nego se uhvatiti u koštac s problemima. Nije samo Facebook anestezija. I TV nas otupi, i prejedanje nas otupi, i šoping nas otupi, i tračanje i kritikovanje drugih…

Ako pogledamo koliko svi mi u prosjeku provodimo vremena na Facebooku i drugim sredstvima otupljivanja, koliko kritikujemo jedni druge, ali u virtuelnom svijetu iz sigurnih stolica u svom domu (pravi aktivizam, a ne samo galama po Facebooku, je postao prava rijetkost), koliko se bavimo tuđim životima, možemo zaključiti da je nastala era kolektivnog otupljivanja i kolektivne anestezije.

Ali anestezija izlapi. Brzo se vratimo u realnost i shvatimo da problemi nisu nestali. Samo smo ih ignorisali neko vrijeme. A na nama je onda hoćemo li posegnuti za novom anestezijom, ili ćemo, za promjenu, pogledati problemima u oči, pa ih pokušati riješiti, bez obzira koliko to bolno bilo.

Izbor je na nama.

 

Izvor: Dnevnik jedne hidžabice

Facebook anestezija

© Divithana, 2013