El-Gaffar, Onaj koji mnogo prašta

El-Gaffar, Onaj koji mnogo prašta

„O sine Ademov, kad god Me pozoveš i ponadaš Mi se, Ja ću ti sve oprostiti i na to se neću osvrtati. O sine Ademov, da tvoji grijesi budu toliki da dosegnu oblake na nebesima, a da mi poslije toga dođeš tražeći oprosta, oprostio bih ti, i na to se ne bih osvrtao. O sine Ademov, da Mi dođeš s grijesima koji bi Zemlju ispunili, ali da Mi druga ne pripišeš, Ja bih te dočekao sa Zemljom punom oprosta.“

Spomenuti hadisi-kudsijj na najljepši način opisuje kakav je Gospodar prema Svome robu kada učini grijeh. On je El-Gaffar, Onaj koji mnogo prašta.

U jednom od mnogobrojnih hadisa Resulullaha, s.a.v.s., u kojima se govori o Allahovom oprostu, navodi se da je „došao neki starac u dubokoj starosti, obrve su mu padale po očima, oslanjao se na štap i stao pred Poslanika sallallahu alejhi ve sellem rekavši:

“Šta misliš za nekog čovjeka, koji je radio svakojake grijehe, i nije bilo grijeha kojeg nije počinio, u tom griješenju nije propustio bilo kakvu malu ili veliku potrebu, a da joj nije udovoljio (a u jednoj predaji stoji – a da je se nije domogao svojom desnicom) kada bi se njegovi grijesi podijelili među stanovnicima zemlje uništili bi ih, ima li takav čovjek pravo na tevbu?

Poslanik sallallahu alejhi ve sellem ga upita: “Da li si primio islam?” On reče: “Ja svjedočim da nema drugog boga osim Allaha i da si ti Allahov Poslanik.” – “Radi dobra djela i kloni se loših djela, pa će ti ih Allah subhanehu ve te’ala sva dobrim učiniti.” – reče mu Poslanik sallallahu alejhi ve sellem. – “I varanje i razvratnost?” – upita on. – ” Da” – reče Poslanik sallallahu alejhi ve sellem. On reče: “ALLAHU EKBER” – i neprestano to govoreći izgubi se iz vida.”

-Allah nam kaže da On oprašta svaki grijeh, osim širka, pripisivanja sudruga Allahu. Uzvišeni Gospodar Svojim oprostom pokriva naše grijehe i štiti nas od njih na oba svijeta.

Da je Allah Onaj koji oprašta u Kur’anu je naglašeno dosta puta, upravo zbog toga da bi čovjek shvatio da ne postoji grijeh koji, ukoliko se iskreno Allahu pokaje, On neće oprostiti, osim širka. Također, Allahov oprost obuhvata i one vjernike koji nakon traženja oprosta ponavljaju grijeh, shodno hadisu:

„Doista neki rob počini grijeh pa kaže: ‘Bože, oprosti mi moj grijeh jer samo Ti grijehe praštaš’; nakon toga on opet počini grijeh i kaže: ‘Bože, oprosti mi moj grijeh jer samo Ti grijehe praštaš’; nakon toga on opet počini grijeh i kaže: ‘Bože, oprosti mi moj grijeh jer samo Ti grijehe praštaš.’ Onda Allah Svemilosni rekne: ‘Moj rob zna da ima Gospodara, Koji kažnjava zbog grijeha i Koji grijehe prašta, pa neka čini što želi.’“

Kao što Allah pokazuje samo ono što je dobro u vjerniku pred drugim stvorenjima, a sakriva ono što je loše, tako bi se i čovjek vjernik trebao ponašati prema drugim ljudima, ukazivati na njihove dobre osobine, a ne pričati o njihovim grijesima.

Vjernik bi trebao također ovo Allahovo ime primijeniti u svom životu na način da prelazi drugim ljudima preko nepravde koju mu učine, očekujući da će time postići Allahovo zadovoljstvo.

I za kraj prelijepa kur’anska dova: “Gospodaru naš, oprosti nama i braći našoj koja su nas u vjeri pretekla i ne dopusti da u srcima našim bude imalo zlobe prema vjernicima; Gospodaru naš, ti si, zaista, dobar i milostiv!”

 

© Divithana, 2013