Egoizam I oholost

Egoizam I oholost

Piše: Aida Krzić

 

Iskreni vjernik zna mjeru I nastoji ne posrnuti u egoizam I oholost. Ali I najiskreniji vjernik dođe u iskušenje pa osjeti samoljublje. I najiskrenijem vjerniku se desi da bar nakratko zaboravi da su mu preči Gospodar I Poslanik Njegov od njega samoga I njegovih najmilijih. Dijete bogobojaznoj I smjernoj majci bude slabost I iskušene kad se razboli ili kad joj se umili. I žena zaljubljenog muškarca zanese I zaludi, pa I s Pravoga puta zaluta, slabostima se preda, zaboravi emanete, ucvili nedužne.

Puno ima primjera kojim bi se dale ilustrirati I dokazati navedene konsultacije. Ali, to je život dunjalučki. Takav je insan, rob nezahvalni Božiji, stvoren posebnim, drukčijim od svih bića koje je stvorio Svemugući Gospodar.

Svjedokom sam desetina sitnih ispada I dokaza poremećaja odnosa, gubitka osjećaja, zaborava emaneta kojeg bi trebao imati na umu vjernik koji se šehadetom obavezao na pokornost, vjeru, odanost Jednom I Jedinom I Poslaniku Njegovom. Zaibretim se, nemoć I bol osjetim kad vidim I osjetim da se moj brat ili sestra po vjeri odriču svog bratstva u trenutcima kad ga trebaju potvrditi I pritom zadovoljstvo osjetiti. Allah selamet!

Pomoć Božiju glasno prizovem često pred šutnjom, izdajama, iznevjerama, pakostima braće I sestara kad se nađu u nevolji ili blagostanju. U svemu I ispred svega nabrojanog stoji oholost I egoizam. Ima još ponešto- ima I neukosti, I primitivizna, I nekulture, ali u osnovi svakog nehumanog, neislamskog, nedobrodošlog gesta ili djelovanja stoje oholost I egoizam.

Dotaknut ću, samo ovlaš, odijevanje žena. Propisno odijevanje  štit je I ženama I muškarcima od džehennema-I dunjalučkog, I ahiretskog. Oholost se može pokriti odjećom bogobojaznosti koja podrazumjeva prvo odmjerenost, oboreni pogled, suzdržanost uz koju paše ležerna neprozirna odjeća kojom se pokriva avret. Muslimani- I žene I muškarci- znaju šta se podrazumjeva pod avretom-onim što izaziva požudu ili zaokuplja pažnju, odvlači od pristojnosti I ugrožava dostojanstvo I muslimana I muslimanke.

Avret žene nikakva mahrama, nikakav veo, ma koliko neproziran bio, ne može pokriti ako ona ne umije ili neće da kontrolira želju da se dopadne, da na sebe skrene pozornost, da bude ženom zavodnicom. Ako žena nema bogobojaznosti, samopoštovanja, znanja, mudrosti, ne može obuzdati te svoje želje I ne može biti uzornom I poštovanom I kada ima ljepotu, pamet, diplome, moć, vlast, jer bez poštovanja I uzornosti muslimanka I ne može ispuniti svoju misiju žene I majke kojim se u potpunosti ostvaruje I biva zadovoljnom I voljenom.

Gospodar Svjetova upozorava insane da ne budu egoisti I da ne budu oholi. I Poslanik u svojim hadisima poučava I upozorava pravovjerne da se čuvaju oholosti I egoizma.

Muslimani bi jedni drugima trebali biti braćom I sestrama. Činiti bi trebali jedni drugima ono što čine sebi I svojim najdražim. Čuvati bi trebali tuđe kao I svoje. Ali, svjedoci smo da nije tako! Tako je malo, zabrinjavajuće je malo iskrenosti, samilosti, razumjevanja I dobrote među muslimanima. Bolno je iskustvo rijetkih iskrenih I plemenitih koji neće ili ne mogu postati kao većina priklonjena savremenim trendovima I nastojanjima. Ne može se postati drukčijim bez žrtve I odricanja. Kad su to odricanja I žrtva u ime dobra, imaju smisla, a kada su u ime interesa- ličnog ili interesa svojih najbližih, onda ugrožavaju vjeru, ljudskost I moral. I za male usluge I za sitne ustupke treba imati srce, plemenito I prostrano, a kamoli za važna I vrijedna dobra djela. Pravovjerni ima srce, I prostrano I plemenito, kojim se štiti od egoizma I oholosti.

© Divithana, 2013