Digitalna ishrana – Sedmica 16/52

Digitalna ishrana – Sedmica 16/52

Prošle sedmice smo pričali na temu kako ljudi oko nas utiču na nas. A ove sedmice se nadovezujemo na tu temu, sa pričom o tome kako društvene mreže i mediji utiču na nas i kako nas oblikuju. Ima ona izreka ”Ono si što jedeš”, ali danas bi prije rekli ”Ono si što konzumiraš kroz digitalne tehnologije i medije”. Nekad nismo ni svjesni koliko na nas utiče ono što pročitamo, pogledamo ili poslušamo na društvenim mrežama, portalima, You Tube i drugim kanalima. Bombardovani smo konstantno informacijama, sadržajima, mišljenjima… Ukoliko nemamo neka pravila, filtere, ukoliko nam je nezdrava digitalna ishrana, to će se ubrzo odraziti na naše zdravlje.

Evo par principa koje svako od nas može primjeniti:

Digitalni bonton

Zaista je ružno kada s nekim razgovarate a ta osoba istovremeno bleji u svoj mobitel, ili još gore, tipka nešto na mobitelu. I sama se nekad uhvatim da to radim, ali se trudim kada razgovaram s ljudima, da ne gledam u mobitel i da ga po mogućnosti sklonim od sebe kako me ne bi kopkalo šta to upravo pristiže. Neki dan sam vidjela grupu tinejdžera kako šetaju i svako od njih ima slušalice u ušima. I to mi je digitalna nekultura. Ako se s nekim družiš, ta osoba zaslužuje tvoju punu pažnju. Bilo bi super da neko napiše digitalni bonton i da se to dijeli djeci u školama.

Pozitiva, pozitiva

Bio je jednom na Facebook-u izazov pozitivnost, da na jedan dan, ili jednu sedmicu na svoj zid postavljamo samo pozitivne stvari. Ispočetka je bilo neobično, jer smo navikli da dijelimo crnjake. Ali efekat takvog jednog izazova je predivan. Odjednom saznamo i obratimo pažnju na grupu učenika koji su osvojili zlatnu medalju na svjetskom nivou iz oblasti matematike i slične vijesti koje se obično utope u moru negativnih vijesti. Treba zaobilaziti ne samo čitanje negativnih stvari, nego i širenje dalje.

Bez svađe

Ne znam u čemu je poenta rasprava i prepucavanja u komentarima na društvenim mrežama sa osobama koje ni ne poznajete. Čim vidim takvo nešto, temo zaobilazim u širokom luku. FB postovi zaista nisu mjesto gdje ćete se boriti za svoje argumente ili čvrsto braniti svoje mišljenje. Postoje drugi, mnogo kulturniji i smisleniji kanali za te stvari.

Digitalna dijeta

Sve više shvatam da je za očuvanje zdravog razuma i mira, potrebno s vremena na vrijeme isključiti se od svega. Treba kao princip uvesti digitalnu dijetu- da se na par sati, na jedan dan ili čak za cijeli vikend, isključimo iz virtuelnog svijeta i živimo u pravom životu. Da malo vježbamo kako je to biti prisutan, jačati prave veze u pravom životu, a ne na društvenim mrežama.

Napomena: Koncept serijala ”52 sedmice za bolju verziju sebe” je inspirisan knjigom Joy Jots- Exercises for a Happy Heart autorice Tamare Gray.

Izvor: Dnevnik jedne hidžabice

© Divithana, 2013