Deset stvari na svoje mjesto – Sedmica 14/52

Deset stvari na svoje mjesto – Sedmica 14/52

Održavanje doma urednim je veliki izazov nama ženama, naročito kada to domaćnistvo uključuje i djecu. Prije ili kasnije dolazimo do zaključka da je uključivanje ukućana u taj proces neminovan, ako želimo sebi da olakšamo život. Na tom putu možemo izabrati teži, ali efektniji način ili lakši, ali manje efektan. Većina nas poseže za ovim lakšim, koji se otprilike svodi na to da svakodnevno svojim ukućanima ponavljamo po milion puta iste stvari, galamimo, rondamo, kukamo, ucjenjujemo, ali na kraju kao da pričamo sa zidom- odjeća razbacana na sve strane, čarapa u svakom ćošku, od obuće se ne može ući u kuću, a o igračkama da ne pričamo. Sreća pa postoji i drugi način koji je naizgled teži, jer od nas zahtjeva malo kreativnosti i ustrajnosti, ali koji je daleko efikasniji. A to je da proces raspremanja kuće učinimo zanimljivim i zabavnim. Ima tu puno nekih trikova kojim se možemo poslužiti. Ja ću vam navesti dva koja sam lično isprobala i koji su mi se pokazali kao super efikasni:

Igra ”deset stvari na svoje mjesto”

Ukratko, igra cijela porodica, a cilj igre je u što kraćem roku vratiti deset stvari na svoje mjesto. Onaj koji prvi to odradi, pobjednik je. Super zabavno i zanimljivo, a u nekoliko minuta 30-40+ stvari završi na svom mjesto, što bude veoma vidljivo u raspremljenosti doma. Mi često pravimo varijacije ove igre. Npr. navijemo timer na pet minuta pa se takmičimo ko će više stvari vratiti na svoje mjesto u tom periodu i slično. Pustite mašti na volju kada smišljate ove igrice. Cilj vam je jasan 🙂

Zaduženje ili chore

Svako u porodici dobije svoje ”zaduženje”, pa čak i oni najmlađi, i onda su odgovorni za to svoje zaduženje. Recimo kod nas je najmlađi član zadužen za obuću ispred vrata. Njegova je dužnost da obuća uvijek bude posložena, ono što treba da bude u cipelaru, da se ubaci i slično. Ovo je isto veoma efikasno, jer se djeca osjete važna i bitna kada im se ukaže povjerenje da budu odgovorni za nešto. Oni to vrlo ozbiljno shvate, i pored toga što se nama olakša za jedan posao manje, ovakav pristup ima i veliki uticaj na djetetovo samopouzdanje. Još ako ga pohvalite da je dobro odradio svoj posao, samopouzdanje raste, a još će mu biti draže da se nastavi truditi da svoj posao obavlja najbolje što može.

Kojim trikovima se vi služite da uključite svoje ukućane u kućanske poslove?

Napomena: Koncept serijala ”52 sedmice za bolju verziju sebe” je inspirisan knjigom Joy Jots- Exercises for a Happy Heart autorice Tamare Gray.

Izvor: Dnevnik jedne hidžabice

 

© Divithana, 2013