Bajram, RADOST i tuga

Bajram, RADOST i tuga

Ni Bajrami nisu kao što si nekad bili!

Itekako da u ovoj izjavi ima istine. Bolne istine. Radujem se Bajramu, a kako i ne bih kada je to naš najveći praznik. Trudim se da djeci ostane u najljepšem sjećanju, kao što je i meni. Doduše, to je bio neki drugi vakat s nekim drugim ritualima, ali je forma i suština ista: radost i zadovoljstvo u prsima vjernika.

I onda odem da obiđem majku, a na vratima nema njega. Nema dragog lica na kojem se ocrtavala posebna sreća i hal specifičan samo za Bajram, dok nas je domaćinski primao u kuću. Radostan i raspoložen je pomagao majci da sve protekne u najboljem redu, jer doček šestoro djece u proširenom sastavu je ipak zahtijevalo organizaciju. U kući je moralo biti sve na svom mjestu, a on je posebno bio zadužen za avliju koja je sijala bajramskim sjajem.

Nema ga više na dunjaluku pa svaki Bajram sa sobom donese sjećanja, tugu i bol zbog rastanka.

Prisjetim se kako mi je uvijek bilo čudno, dok smo odrastali, da moj babo ne voli čokoladu. Prisjetim se kako sam od materinog degenjeka i čvrste ruke tražila zaštitu i utjehu u njegovom krilu. Kako smo se znali samo očima sporazumjeti i jaranski sve dogovoriti. Kako je u mezar odnio našu tajnu koju smo dijelili više od dvadeset godina.

Nedostaje mi. Najviše mi nedostaje kad imam neku radosnu vijest da podijelim s nekim. Niko se nije znao kao on obradovati bilo kojem mom uspjehu i radosti. Nedostaju mi njegovi buketi cvijeća i korpice voća. Nedostaje baška za Bajram kad smo svi tu, a njegovo mjesto prazno.

Bajram je bio i kad sam ga posljednji put vidjela. Mislio je da bolujeod gripe i nije mi dao da ga poljubim. Da sam ga barem zagrlila jako i upila miris i sliku da mi duže u sjećanju traje. Insan k’o insan, vazda za nečim žali, a dunjaluk vara li vara.

Bajram je radost i sreća jer ga  dočekujemo s voljenim i dragim insanima, a tuga zbog onih koji više nisu s nama.

Ovdje smo samo u prolazu pa volimo, grlimo i ljubimo svoje saputnike jer ne znamo ko i kad sljedeći polazi sa stanice svoga  života.

Bajram šerif mubarek olsun!

© Divithana, 2013