Video: Latinoameričke muslimanke o stereotipima i islamofobiji

Video: Latinoameričke muslimanke o stereotipima i islamofobiji

Otkad su Aamilah Vilchet, Mariana Aguilera, Shailie Nieves i Zainab Ismail odlučile da počnu prakticirati islam, ne samo da su se suočile sa neznanjem o njihovoj vjeri, nego i sa mnogo antimuslimanske retorike.

One su glavni likovi nedavno objavljenog videa na vivala.com, u kojem sa gledateljima dijele sve ono što bi voljele da drugi znaju o njihovoj vjeri – uz poruku “No one forced me to wear a hijab” (Niko me nije natjerao da nosim hidžab), ali i pričaju o iskustvima sa islamofobijom s kojom su se suočile.

“Jedne prilike su mi prišla dva muškarca na odjelu povrća i voća u supermarketu, nakon čega su mi se unijeli u lice i počeli me zvati teroristom”, kaže na početku videa Aguilera, koja je inače meksička Amerikanka.

Nieves, Portorikanka koja prakticira islam sa svojom porodicom, je podijelila sličnu priču:

“Bilo je to nekoliko godina nakon 11. septembra, nekad kad je moja majka prešla na islam. Šetala sam s porodičnim prijateljem ulicom kada je džip u kojem su bila 4 muškarca prošao pored nas. Vikali su: Vrati se u tvoju zemlju, vrati se u Irak, i bacili bocu piva na mene.”

Ove četiri muslimanske latinoameričkog porijekla su dio rastuće zajednice Latinoamerikanaca koji prelaze na islam. U januaru je Pew Research Center objavio procjenu da je u 2015. živjelo 3.3 miliona muslimana u SAD-u. U drugoj studiji, objavljenoj prošlog ljeta, procijenjeno je da muslimani latinoameričkog porijekla čine 4% ukupnog broja muslimana u SAD-u.

Pogledajte video:

© Divithana, 2013