Video: Inspiracija, 9. epizoda (sa prevodom)

Video: Inspiracija, 9. epizoda (sa prevodom)

Ovosedmični video iz serijala Inspiracija bavi se jednom od najaktuelnijih, ako ne i najaktuelnijom, islamskom temom današnjice – teškom stigmom terorizma koja se nekritički pripisuje vjeri mira. Koliko smo mi sami pokazatelji istinskog, miroljubivog, duha islama? Nesumnjivo je da je obaveza svakog muslimana da pomogne Allahovu vjeru, ali često zaboravimo da je najlakši, a ujedno i najbolji način za to, slijediti primjer Poslanika s.a.v.s.

Prenosi se da je Poslanik s.a.v.s. rekao: “O ljudi, širite selam, hranite gladne, održavajte rodbinske veze i klanjajte noću dok ljudi spavaju pa ćete spokojno (sa selamom) ući u Džennet.” (bilježe Ibn Madždže i ostali, Sahih Sunen Ibn Madždže, 1097)

Molimo Onoga koji mir uspostavlja da nas učini najboljim ambasadorima islama i da nam bude saveznik u nastojanju da od našeg jezika i ruku svi budu mirni. Amin.

Sa trenutnom adresom u Torontu, Kanada, Mohammed Zeyara je savjetnik muslimanske omladine, redatelj, najviše poznat po on-line edukacijskim i motivacionim videima. Najviše znanja stekao je tokom osmogodišnjeg boravka u Gazi. Trenutno je student medicine. U serijalu “Inspiracija”, pored Mohammeda se pojavljuje i Omar Suleiman.

“Iskreno ti se divim. I zavolio sam te, također. Prepoznao sam da si bio veliki čovjek. Promijenio si svijet u bolje mjesto i inspirisao ljude svog vremena. Ali, to je bilo tvoje vrijeme. Moje vrijeme je drugačije od tvog. Moji problemi, potrebe, moje sve je drugačije od tvog. Nikada nisam mislio da ćeš biti toliko bitan, inspirišući me u najtežim trenucima, kod kuće, na poslu, bez obzira gdje sam ili s kim bio. Iskreno, nikad nisam ni vidio inspiraciju u tvom životu. Ali, kada jesam, pronašao sam je – svuda. Poslaniče, ne samo da si inspirisao mene, nego si inspirisao cijeli svijet.“

© Divithana, 2013