Pismo majci…

Pismo majci…

Majko… ja znam da me voliš i želiš mi dobro. Hvala ti na slatkišima i igračkama, na divnoj odjeći, ali… kupi mi i knjigu koju ćeš mi čitati pred spavanje, a koja će me umiriti. Dat će mi znanje i sigurnost, a želim da govori o  Onom koji hoće da te volim. Da te poštujem kad mi ostariš, da te čuvam kao što ti sada čuvaš mene. Da govori o Onom koji nas uči da je znanje moć, a ne sablja, o Onom koji kaže da treba prirodu njegovati, da treba sa prijateljima dijeliti, siromašne pomagati, da ne smijemo psovati jer ćemo nekog rastužiti.

Majko, pokloni mi za moju Novu godinu knjigu o islamu jer ja sam musliman, nauči me, jer moje znanje će nam obome koristiti na oba svijeta.

Ja ponekad želim Hello Kitty figuricu ili Ben Ten sat, bojanke sa crtanim likovima, ali ti, ti moraš znati da me usmjeriš. Da ne živim u svijetu mašte, da djeca ne mogu letjeti, da ne mrzim prijatelje i da ih ne tučem, nego da budem marljiv đak, da idem u školu i mekteb, da učim o Onom koji me voli čak više nego ti majko, a to je Allah dž. š.

Njegov Poslanik Muhammed a. s. je i tebi i meni dao lijepe savjete, plakao i molio Allaha za nas. Zahvalimo mu se učeći o njegovom životu, budimo kao on, jer je on najbliži i najdraži Allahu, pa da i mi majko budemo u toj lijepoj, šarenoj ljubavi i sreći.

Donesimo salavat na Muhammeda a. s.  i Allahovi meleki će donijeti salavate na nas, majko.

Hvala ti najljepša moja, neka nas oboje Allah štiti i čuva. Amin!

Emina Muminović

© Divithana, 2013