Mojoj zvijezdi

Mojoj zvijezdi

Ponoć se bliži. Na satu oblika srebrenog prstena sekundara nezaustavljivo teče preko brojki, poput jakog vala preko stijena, i tako zaokružuje minutu po minutu. Od kako si ti sa mnom na dunjaluku odbrojala je već sedam mjeseci, pet dana, dva sata i osam minuta…

Vratih se u tren kad su mi te prvi put dali u naručje. Onako toplu, tamne kože, kosih okica i crne kose, primih te na grudi izgovarajući ime Svevišnjeg. Gledala sam te učeći tiho salavate, a u srcu mi se omladi snažna majčinska ljubav.  Ljubav koju sam njegovala devet mjeseci tada se primi na srce spremna dalje rasti i cvjetati. Prvu noć sam te samo gledala. Ti si trebala moju blizinu koliko i ja tvoju. Prije nekoliko sati smo bile jedno, a sad patimo od odvojenosti… Osjećam to i samo te privijam uz sebe da i dalje čuješ otkucaje moga srca ispod kojeg si doskoro rasla. Ono je tu, čedo moje umiljato, i bit će uvijek uz Božiju pomoć. Prema jednoj hikaji, majka je melek zaštitnik svoga djeteta, ne boj se, tu je tvoj melek. Sljedećeg dana kad te uzeh u naručje,  preplavi me lijepi stari osjećaj. Leptirići u stomaku, kao nekad u doba ašikovanja… To su one emocije velike uzbuđenosti, radosti i isčekivanja nepoznatog. Vjerujem da ovo osjete sve majke svijeta. Kaže naš veliki Rumi : “Srce je instrument sa hiljadu struna, koji može biti zasviran samo sa ljubavlju.” Od tada, moje srce svira novu krasnu melodiju koja je samo upotpunila onu izvornu, prema Stvoritelju. Tvom babi i meni si dar Božiji i zbog tebe još jače osjećamo i svjedočimo zahvalnost Njemu.

Gledam te dok spavaš. Svoje male ruke si stavila iznad glave. Ni pamuk, ni svila, ni latice ruže, ni dodir sa plavetnim morem ne mogu se porediti sa njihovim milovanjem. Miris, nježnost i mehkoća tih ručica su dženetski. A tek osmijeh, on osvaja sve što poželiš. Posebno je lijep od kako ga krase dva  mala bisera, tvoji prvi zubići. Često mi pogled na tebe budi bujicu emocija, koje da ne nađu izlaz u mojim očima, čini mi se da bi rasturile grudi. Ovako, oči postanu vlažne, usne oblikuju blagi osmijeh, a srce treperi, elhamdulillah.

O, Milostivi, pomozi da svoju zvjezdicu podignem sa Tvojim zadovoljstvom. Ona je moja radost, snaga, duša, upotpunjenje mene, ali i moja briga, obaveza i cjeloživotni ispit. Budi moj Pomagač na putu ispunjenja datog mi emaneta, odgoja moje kćeri. ..

Kazaljke na satu su otkucale već četrdeset nepovratnih minuta. Ja se lagano prepuštam još jednoj Božijoj blagodati, odmoru za tijelo i duh… Snu…

Autorica: Emina Gobeljić – Behlulović

© Divithana, 2013