Preporučujemo: MiM Notes Planer

Preporučujemo: MiM Notes Planer

Otkad znam za sebe volim sveskice, rokovnike, planere i da nešto piskaram, organizujem, planiram…Uvijek sam imala masu nekakvih papirića, sistema, rokovnika i uvijek sam bila u potrazi za novim načinima i sistemima kako najbolje isplanirati dan, sedmicu, mjesec, godinu, život… Sve dok nisam naišla na Bullet Journal sistem. Napokon, sistem koji mi odgovara po svim kriterijima.  Bullet Journal sistem se može raditi u bilo kojem rokovniku, planeru, sveskici. A ja sam ih sve isprobala- nabavljala Moleskine iz inostranstva, isprobala Lifebook, kad se pojavio Chicovnik odmah sam trčala da ga kupim… Sve što je bilo dostupno u našim knjižarama sam isprobala. Ali, to nije bilo to. A onda se pojavio MiM Notes Planer. Bila je to ljubav na prvi pogled. Notes planer u kombinaciji sa Bullet Journal sistemom se do sada pokazao kao najefikasniji i najpraktičniji sistem.

Ljepota kod Bullet Journal je da su postavljeni neki okviri, neka generalna pravila, ali je opet ostavljeno dovoljno prostora da svako prilagodi sebi, svojim potrebama i željama i ostavljen je prostor da se izrazi kreativnost u kreiranju svog ličnog Bullet Journal sistema. Ja lično nisam neka kreativna osoba. Kod mene je vrh kreativnosti kad upotrijebim highlighter.  Ali, lijepo je znati da može i to. U FB grupi Muslimah Bullet Journalars možete naći inspiraciju, motivaciju i vidjeti kako sestre širom svijeta koriste Bullet Journal.

Evo kako ja to radim sa Notes planerom.

Dnevni dio. Na vrhu ide datum i tu često napišem na kraju dana jednu riječ ili rečenicu koja mi je obilježila taj dan. S lijeve strane, gdje je lista, ujutru odmah napišem MIT (Most Important Tasks, ili najvažnije zadatke) za taj dan, ali tako da na svaku stavku mogu primjeniti pomodoro. Pomodoro je tehnika kada navijete tajmer na 25 minuta i za to vrijeme se samo posvetite za tu stavku, nista drugo. Sve distrakcije uklonite. I kada prodje 25 minuta, ide pauza, pa naredna pomodoro sesija. Kod mene to super funkcioniše, iako je zaista velika borba sa distrakcijama koje se pojave tokom tih 25 minuta, ali samo ih zapišem negdje i nastavim sa sesijom. MIT inače podijelim na kategorije. Imam kategoriju za posao, za pauzu, kući kad dođem i slično. S desne strane pišem ukoliko imam kakve dogovore ili slično, a na kraju dana se taj dio može iskoristiti da se napiše kratki dnevnik šta se radilo taj dan u tezama. Na ovom vremenu danas kada se sve dešava sto na sat, lijepo je zabilježiti neke stvari, pa ih se kasnije prisjetiti. To je što se tiče dnevnog dijela. Ispod liste mogu da zapišem neke ideje za taj dan ili nešto slično, ali kratko u tezama.

Na dijelu koji je zamišljen kao Notes, napravila sam Future Log i Monthly Log. Future log sadrži sve mjesece u godini i tu pišem neke događaje za koje znam da će se desiti u određenom mjesecu. Monthly Log ima dvije strane. Na jednoj su ispisani svi dani u mjesecu, a druga je Task page gdje se pišu obaveze za taj mjesec. Pored obaveza stavlja se i znak- da li se radi o zadatku, nečemu za istražiti, nekoj ideji ili zadacima koji trebaju migrirati u naredni mjesec.

 

Prednosti Notes Planera u odnosu na druge planere:

  • Veličina! Veličina mu je idealna. Nije prevelik, a nije ni premalen. Taman je super da se u njega može sve fino zapisati a da ne opterećuje, svakako prepune, ženske torbe.
  • Jednostavnost. Nema ništa viška. Ima dio za dnevno planiranje i ima dio za bilješke, ideje, dnevnik, koji možete napraviti kako vama odgovara.
  • Cijena. Ne treba ni to zanemariti. Kao prvo, kod nas je dosta ograničen izbor planera. Na našem tržištu ono i što postoji, nije kvalitetom na nivou. Pa smo često primorani naručivati iz inostranstva. A to košta. Cijena Notes Planera je 5 KM, a 8KM košta Notes Planer u kombinaciji sa predivnim filc coverom. Ukoliko već niste iskoristite ovu ponudu na FB stranici MiM- Ramazanski planeri i opskrbite se svojim Notes Planerima.
  • Izgled. Zeleno bijela kombinacija i jednostavan dizajn daje Notes planeru dodatne poene.
  • Praktičnost. Vrlo je praktičan i upotrebljiv za sve tipove djevojaka i žena (a zašto ne i muškaraca). Činjenica da nema previše unaprijed određenih stvari, daje slobodu da ga svako sebi prilagodi na najbolji mogući način.
  • Konzistentnost.
  • Svake godine mijenjam planere i obzirom da je svaki drugačiji, za svaki koristim drugačiji sistem. Kako sam počela koristiti Notes Planer, sada su stvari drugačije. Arhiviranje je puno lakše i sada bez problema znam gdje mi je prošli planer i gdje ću u njemu šta naći, jer sam primjenjivala isti sistem kao i sad koji primjenjujem u trenutnom Notes planeru. Onda kada nakon nekog vremena stavim sve Notes planere na jednu hrpu imaću jedan lijep kontinuitet u idejama, dnevniku, obavezama u kojem ću se lakše moći snaći i lako uraditi neku retrospekciju.

 

Na kraju da zaključim, ako ste i vi u potrazi za alatom koji će vam olakšati vaše svakodnevne obaveze, onda je Notes Planer prava stvar. Toplo preporučujem svima da ga isprobaju i pronađu svoj način korištenja koji će pomoći da zabilježite i uradite sve što treba, pribilježite sve svoje ideje, ili da uz pomoć planera uhvatite pokoji trenutak koji nam i prebrzo prolaze.

Moram napomenuti, iako su meni Mimice u srcu, puno ih volim i cijenim rad i trud koji ulažu da nam donesu praktične planere, ovo nije neka obična reklama. Jeste reklama, ali zaista iz iskustva i od srca, jer sam napokon našla ono što već dugo tražim.

Kakvo je vaše iskustvo sa planerima? Pišite nam u komentarima na FB stranici Divithane.

 

 

© Divithana, 2013