Šarena džamija: Travnička ljepotica uskoro će zasjati u novom ruhu

Šarena džamija: Travnička ljepotica uskoro će zasjati u novom ruhu

U prostorijama Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je upriličeno svečano potpisivanje ugovora za rekonstrukciju Šarene džamije u Travniku.

Ugovorom je također predviđena izgradnja Arnaudija džamije u Banjoj Luci i restauracija Baščaršijske džamije u Sarajevu.

Pomenute projekte putem Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske na osnovu protokola koji je potpisan između dvije direkcije prošle godine.

“Projektom je predviđeno da će ponovna izgradnja Arnaudija džamije trajati 900 radnih dana, dok će rekonstrukcija i restauracija Šarene džamije u Travniku i Baščaršijske džamije u Sarajevu trajati 500 dana”, kazao je Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Projektom restauracija i rekonstrukcije Šarene džamije u Travniku je također, predviđena potpuna rekonstrukcija i restauracija samog objekta džamije sa restauracijom slikanih elemenata.

Šarena džamija ili Sulejmanija je džamija koja se nalazi se u Travniku, u dijelu nazvanom Donja čaršija, a pretpostavlja se da je izgrađena u drugoj polovini 16. stoljeća.

Nazvana je Šarena zbog neobičnih likovnih dekoracija na unutrašnjim i vanjskim zidovima. U prizemlju džamije se nalazi bezistan. Sulejmanija predstavlja jedinstven primjer u osmanlijskoj arhitekturi gdje se ista građevina koristi u sakralne i svjetovne svrhe.

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

© Divithana, 2013