Sakirin džamija – Prva džamija koju je dizajirala žena

Sakirin džamija – Prva džamija koju je dizajirala žena

Istanbul je oduvijek predstavljao most između Europe i Azije. Ovaj grad ima veličanstvenu povijest osvajača i vjernika različitih religija i porijekla. S gotovo 3 000 džamija, ezan se može čuti u svim uglovima Istanbula, koji dolaze s minareta džamija različitih oblika, dizajna i različitog vremena.

Džamija Sakirin otvorena je za posjetitelje i vjernike od 7. januara 2009, i ona je projekt koji je finansirala fondacija Sakir, u spomen Ibrahima i Semihe Sakir. Projekt i rezultat izgradnje ne liče ni na jedan drugi. Sakirin džamiju je dizajnirala Zeynep Fadilioglu, pra-sestričina Ibrahima i Semihe Sakir, i prva žena koja je dizajnirala džamiju.

Odrastajući u Istanbulu, Zeynep Fadilioglu je oduvijek bila pod utjecajem bogate mješavine modernih i tradicionalnih atmosfera u gradskom zaljevu. Sakirin džamija je njezin prvi projekt vjerskog objekta.

“Bilo da su u pitanju boje, teksture, ili možda oblik, svaki komad u džamiji ima neku vrstu veze s tradicijom”, rekla je ona.

S vanjske strane, dizajn džamije je gladak, metalik i siv, što džamiji daje notu savremene arhitekture.

Ono što čini Sakirin džamiju jedinstvenom, kako kaže Zeyneb, je poniznost koju osjećate pod velikom kupolom, osjećaj sigurnosti ispod nisko visećeg lustera i ogromni prozori umjesto zidova, s komplikovanim metalnim radom, koji dopuštaju da svjetlost struji “milujući vas, slično stranicama Kur’ana”.

Kao prva džamija koju je dizajnirala žena, ženski odjeljak je također jedinstven u Sakirin džamiji. Žene obično klanjaju iza muškaraca ili zavjese, ali ovdje su smještene na prvom spratu, s prekrasnim pogledom i dobro osvijetljenim okolišem zahvaljujući zapanjujućem lusteru.

Sakirin džamija je zadivljujući rezultat spajanja prošlosti i sadašnjosti, Zapada i Istoka, elegantnog modernizma i tradicionalnih ornamenata.

(Izvor: mvslim.com)

© Divithana, 2013