Budimo dio tima za podršku internatu

Budimo dio tima za podršku internatu

Jesmo li se ikada zapitali ( ja, iskreno, nisam), dok spremamo svoju djecu u školu da ima negdje, i to u našoj blizini, roditelja kojima je to na današnje vrijeme samo misaona imenica? Da, da!

Snašli bi se oni, k’o i svaki roditelj, i za knjige i za koju krpicu za obući, pa i neke polovne patike, užinu bi zamotali od kuće, ali u blizini nema škole, što je još žalosnije nema ni djece s kojom bi tvoje dijete prepješačilo šumskim putem tih sahat-dva do škole.

Da li je nama pojmljivo selo, mahala, naselje sa jednim ili dvoje djece?

Povratnici u sela u okolini Srebrenice upravo ovo preživljavaju. Vrate se u svoju prijeratnu kuću, nabave nešto stoke, posiju svoju zemlju, ali ono najvrijednije u svojoj porodici ne mogu, gotovo da nije postojao način da djecu pošalju u školu.

Hvala Bogu, pa je ovaj problem neko vidio i evo već šestu godinu, uspijeva i da na neki način riješi i pomogne. Međunarodni forum solidarnosti Emmaus  je u Srebrenici, tačnije Potočarima, uz pomoć donacija i dobrih ljudi osnovao internat za tu djecu. Sve je počelo sa troje djece, a danas ih je preko pedeset. Njihova zadaća oko djece je sljedeća:

-da ih u ponedjeljak ujutro dovezu od kuće u školu, a u petak vrate kući ukoliko je to moguće ( zna se desiti da zbog snijega ili drugih prirodnih nepogoda putna komunikacija bude prekinuta ) ,

-da ih voze i dovoze svaki dan u školu i iz škole,

-da im spremaju tri glavna obroka i užine,

-da s njima rade domaće zadaće i pružaju im sve ostale vidove podrške,

-da se brinu o ličnoj higijeni, kao i higijeni internata  ( pranje veša i svega ostalog )

-da poprate sve važne događaje u životu djeteta kao što su rođendani, mature i ostalo…

Pored svega navedenog osoblje im organizuje vannastavne akivnosti kao što su izleti, razni kursevi i radionice.

Također, uz internat radi i dnevni centar.

Dnevni centar je otvoren iz potrebe da se djeca koja čekaju prevoz iz škole, a nisu u internatu, sklone tih nekoliko sati sa ceste i dvorišta. I ovu djecu uposlenici prevezu do Centra, uradi se s njima zadaća, radionica ili se eventualno druže u toplom sa vršnjacima i onda se djeca prevezu na autobusku stanicu.

Uz sve napore i dobru volju svaka ova aktivnost košta. Treba obezbjediti toliko gorivo, hranu, sredstva za higijenu, posteljine, peškire, materijale za radionicu i još mnogo toga. Koliko samo treba kalodonta za toliku djecu? Jedna banalna stvar, a da se ne pitamo dalje, a možda i treba da se pitamo dok svojoj djeci ispunjavamo sve želje i prohtjeve. I ovo su nečija djeca a naš emanet, itekako.

Mjesečni trošak za jedno dijete košta 90 eura. O stipendiranju i internatu možete pronaći više na linku:

Internatski smještaj za djecu u Potočarima, Srebrenica

HU ‘Trag dobra’ iz Sarajeva vodi akciju za pomoć internatu. Periodično se prikupljeni novac odnese i usmjeri tamo gdje je najpotrebniji.

Uplatiti možete na žiro račun Udruženja bez obzira koliko vam se mali iznos činio. Zamislite da kupujete peškir, svesku ili jedne cipele.

RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA
Zmaja od Bosne bb
Humanitarno Udruženje za pomoć ‘TRAG DOBRA’
Humska 630
Tekući račun broj: 1610000116220076
IBAN CODE: BA391610000116220076
SWIFT CODE: RZBABA2S
kontakt: tragdobra@hotmail.com. mob:061/544-734
sa OBAVEZNOM naznakom svrhe uplate: ZA INTERNAT

Budimo i mi dio tima, pomozimo ih i podržimo!

 

 

© Divithana, 2013